in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Neptun iznenadio naučnike: Ljeti se hladi, a južni pol – zagrijava

Razlike su bile drastične…

Naučnike su iznenadile neočekivane promjene u temperaturi Neptuna. Otkrili su kako je padala na način kojeg nisu predvidjeli i potom dramatično porasla na južnom polu

Do nenadanog otkrića naučnici su došli prateći promjene u Neptunovoj temperaturi tokom 17 godina.

Naime, njihovi modeli su predviđali kako će tokom ranog ljeta na južnoj hemisferi tog planeta temperature lagano rasti, ne padati.

Razlike su bile toliko drastične da naučnici još nemaju dobro objašnjenje za njih. Nagađaju kako je moguće riječ o posljedici hemijskog sastava planeta, vremenskih obrazaca ili promjena na Suncu.

Nadaju se kako će daljnja promatranja ponuditi odgovor na to pitanje.

Poput Zemlje, Neptun ima godišnja doba koja se smjenjuju kako se kreće na putanji oko Sunca. No, ta godišnja doba znatno dulje traju – do 40 godina – zato što Neptunu treba 165 zemaljskih godina za krug oko matične nam zvijezde.

Otkrili su kako se većina planeta rashladila, iako je ljeto stiglo, da bi se južni pol počeo zagrijavati ponovno.

Između 2003. i 2018. godine prosječna temperatura pala je za osam Celzijusovih stepeni, nakon čega je na južnom polu zatoplilo za 11 stepeni između 2018. i 2020. Naučnici su očekivali znatno postupniju promjenu, piše Independent.

Rezultati istraživanja objavljeni su u članku Sub-Seasonal Variation in Neptune’s Mid-Infrared Emission u časopisu The Planetary Science Journal.