in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Nevjerovatno: Uz pomoć sintetičke rožnice vraćen vid jednom slabovidnom čovjeku!

Umjetne rožnice su postojale i ranije, ali su zbog složenosti operacija predstavljale posljednji izbor doktora

Jednom slabovidnom čovjeku vraćen je vid uz pomoć umjetne rožnice. Riječ je o pacijentu starom 78 godina koji je bio slijep posljednjih nekoliko godina, a primio je novi tip implantata rožnice. Pothvat je osigurala kompanija CorNeat, a ovo je prvi implantat koji omogućuje zamjenu oštećene rožnice bez potrebe za ljudskim donatorom. Pacijent je neposredno nakon operacije mogao prepoznati članove porodice i pročitati brojeve ispisane na panou.

Rožnica ili cornea je prozirna struktura vanjske očne ovojnice smještena u prednjem dijelu oka, a uslijed bolesti ili mehaničkih povreda može doći do oštećenja.

Suprotno tome, umetanje CorNeat transplantata relativno je jednostavan postupak koji zahtjeva minimalne rezove i šavove, piše Engadget.

Iz kompanije su najavili da je još deset pacijenata odobreno za ispitivanje u Izraelu. Testiranja bi trebala započeti i u Kanadi, Francuskoj, SAD-u i Nizozemskoj. Iako implantat ne sadrži nikakvu elektroniku, mogao bi biti od veće pomoći nego određeno robotsko oko.

“Nakon svih godina mukotrpnog rada, vidjeti kolegu kako s lakoćom ugrađuje CorNeat K Pro i svjedočiti povratku vida kod osobe bilo je iznimno i dirljivo, a u sobi je bilo puno suza”, rekao je Gilad Litvin, osnivač CorNeat Visiona.