in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Njemačka ugasila jednu od najvećih Dark web stranica

Hydra Market

Njemačka savezna policija (Bundeskriminalamt) u suradnji s američkim organima za provođenje zakona zaplijenila je Hydra Market, jednu od najvećih svjetskih tržnica na dark webu. Hydra Market navodno čini oko 80 posto svih transakcija kriptovaluta povezanih s dark webom, s ukupno oko 5,2 milijarde dolara u kriptovalutama od 2015. godine. Također, tržnica je imala otprilike 17 miliona korisničkih računa i 19.000 prodavača.

Zapljena je uključivala servere i kripto novčanike koji sadrže oko 25 miliona dolara u Bitcoinu. Američko ministarstvo pravosuđa istovremeno je optužilo ruskog državljanina Dmitrija Pavlova za distribuciju narkotika i pranje novca na Hydra Market serverima.

Hydra je uglavnom služila ljudima ruskog govornog područja za kupovanje i krijumčarenje droge te za usluge hakiranja i krađe podataka. Uz to, Hydra Market je sudjelovala u prethodno spomenutom pranju novca, kao i kripto “miješanju” što je otežavalo praćenje upotrebe digitalne valute.

Ministarstvo financija kaznilo je Hydru i Garantex, rusku kripto burzu, dodavanjem njih i preko 100 drugih kripto adresa na listu “posebno određenih državljana”. Njemačka policija je u saopćenju navela da istražuje Hydru uz američku pomoć od avgusta prošle godine, prenosi Engadget.

Ovo nije prvi put da su vlasti zatvorile veliku tržnicu na dark webu. Ranije su zatvorene dark web tržnice kao što su AlphaBay, Silk Road i DarkMarket. Ipak, vrlo je vjerovatno da će druge dark web platforme zauzeti mjesto Hydra Marketa, ali ovi događaji bi mogli poremetiti rad i operacije digitalnih dark web tržišta bar na neko vrijeme.