in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Imate instalirane ove aplikacije? Odmah ih izbrišite!

Google upozorava na postojanje lažnih antivirus aplikacija

Novo istraživanje analitičke kompanije Check Point je ukazalo na veliki broj aplikacija, koje se pretvaraju da su antivirus programi, a zapravo šire Sharkbot malware preko Google Play Storea.

Ovaj opasni malware krade podatke i informacije o bankovnim računima od Android korisnika, a a potom ih mami da unesu svoje podatke u prozor koji imitira legitimni formular.

Nakon što se nalog inficira, malware preuzima kontrolu nad velikim dijelom uređaja žrtve. Check Point istraživači su pronašli ukupno šest malicioznih aplikacija, koje su zarazile bar 100 individualnih IP adresa u rasponu od sedam dana, prenosi Digit.

Pomenute aplikacije uključuju: Atom Clean-Booster – Antivirus; Antivirus – Super Cleaner; Alpha Antivirus – Cleaner; Powerful Cleaner – Antivirus i Center Security – Antivirus.

Check Point je svoje analize i otkriće prijavio kompaniji Google, koja je preduzela akcije da se navedene aplikacije uklone sa Play Storea. Problem je u tome što neke od ovih aplikacija još uvijek postoje u ponudi nezvaničnih prodavnica aplikacija.

Korisnicima se preporučuje da, ukoliko su instalirali neku od ovih aplikacija na svoje uređaje, da ih odmah obrišu kao i da promjene lozinke na svojim Google nalozima.