in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google blokirao YouTube kanal ruskog parlamenta

Suspenzija je brzo izazvala bijes ruskih dužnosnika

Google je blokirao ruski YouTube kanal Duma TV, navodi međunarodna novinska agencija Reuters.

Kompanija je u saopćenju navela da je “ukinula kanal” koji emitira sastanke donjeg doma ruskog parlamenta, zbog kršenja uvjeta usluge platforme.

“Ako utvrdimo da određeni račun krši naše Uvjete pružanja usluge, poduzimamo odgovarajuće mjere. Naši timovi pomno prate situaciju i u konstantnoj su potrazi za bilo kakvih ažuriranjima i promjenama”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Iz kompanije su dodali da su predani poštivanju sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu krajem februara.

Suspenzija je brzo izazvala bijes ruskih dužnosnika, a rusko regulatorno tijelo za telekomunikacije Roskomnadzor osudilo je taj potez i naredilo Googleu da odmah vrati pristup kanalu Duma TV.

“Američka IT kompanija zauzela je izraženu antirusku poziciju u informacijskom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv naše zemlje”, naveli su iz Roskomnadzora, a prenosi Engadget.

Odgovor ruskih vlasti sugerira da bi YouTube mogao postati najnovija zapadna internet usluga koja će se suočiti s ograničenjima unutar zemlje.

Podsjetimo, ubrzo nakon što je 24. februara počeo rat u Ukrajini, Rusija je blokirala pristup Twitteru, a nedugo nakon, u martu, zabranjen je Facebook i Instagram, dok je WhatsApp ostao dostupan zbog popularnosti aplikacije među ruskim građanima.