in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ne možete zaspati? Neobičan uređaj koji emitira zvukove u glavu mogao bi vam pomoći

Nosivi gadget za pinganje glave poboljšava spavanje

Kako starimo, postaje nam sve teže ne samo zaspati, već i postići i održati stanje dubokog sna. Kako bi nam u tome pomogli, naučnici ETH Zuricha su razvili nosivi uređaj pod nazivom SleepLoop koji emitira zvukove u glavu korisnika.

Inspiriran je prethodnim studijama koje su pokazale da tačno vremenski određen zvuk koji se reproducira preko slušalica pomaže potaknuti moždane valove poznate kao spori ili delta valovi, koji se javljaju tokom ciklusa dubokog sna.

Međutim, do sada je ovaj učinak bio postignut samo u laboratorijima za spavanje u kontroliranim uvjetima, dok je nasuprot tome, SleepLoop namijenjen za korištenje kod kuće svake noći.

Dio s trakom za glavu uređaja sadrži elektrode i mikročip, koji kontinuirano prate električnu aktivnost mozga korisnika. Čim se otkriju spori valovi, SleepLoop emitira zvučni signal kratkog klikanja. Iako nositelj ne čuje ovaj zvuk, signal pojačava spore valove pomažući u sinkronizaciji aktivnosti relevantnih neurona.

Kad su snimljeni podaci naknadno analizirani, ustanovljeno je da je korištenje SleepLoopa doista pojačalo delta valove kod nekih ispitanika, dok je na druge imalo mali ili nikakav učinak. Na temelju ovih nalaza, naučnici sada pokušavaju uspostaviti metodu predviđanja koliko će uređaj djelovati na određene pojedince, kako bi se njegova izvedba mogla u skladu s tim poboljšati.

SleepLoop trenutno komercijalizira spinoff kompanija Tosoo. Rad o istraživanju, koje vodi dr. Caroline Lustenberger, nedavno je objavljen u časopisu Communications Medicine.