in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) AI generator crta na temelju opisa prirodnim jezikom i daje fantastične rezultate!

Nova vizija umjetnosti

Sustav umjetne inteligencije OpenAI do sada je pokazao svoje mogućnosti u generiranju smislenog teksta i programskog koda te igranju igara. Nova primjena istog alata donosi možda i najimpresivniji rezultat do sada – računari su sada sposobni stvoriti realističnu sliku ili umjetničko djelo, samo na temelju uputa koje im se zadaju prirodnim jezikom.

Sustav DALL·E 2 oslanja se na umjetnu inteligenciju kako bi prvo razumio naredbe, a potom ih pretvorio u vizualni prikaz onoga što je napisano. Za primjer, zadate li mu zadatak “astronaut uživa u tropskom odmaralištu u svemiru u fotorealističnom stilu”, dobit ćete – nešto ovog tipa:

Kombinacije su neograničene. Sustav zna “slikati” u stilovima poznatih slikara, može proizvesti bilo kakve izmišljene likove ili fotomontaže, a u stanju je i doraditi već postojeće fotografije, neprimjetno ubacujući na njih nove elemente ili uklanjajući postojeće. Jednako tako sustav može uzeti primjer fotografije ili umjetničkog djela, prepoznati o čemu se radi te potom stvoriti varijacije na zadanu temu.

Budući da ovako moćan sustav sa sobom nosi i mnoge moguće etičke probleme, njegovi su autori već sada ugradili i određene zaštite – iz seta podataka na kojem je sustav treniran izbačeni su rasistički, pretjerano nasilni, seksualno eksplicitni ili na bilo koji drugi način uvredljivi sadržaji, postoje i filteri koji otkrivaju takve upute sustavu, a za sprječavanje zloupotrebe zaduženi su i ljudski moderatori.

DALL·E 2 je trenutno u fazi testiranja te prima prijave za sve koji se žele upisati na listu čekanja za njegovo isprobavanje. Sam Altman, direktor organizacije OpenAI, najavljuje da bi s javnim radom ovaj generator slika trebao započeti ovog ljeta, nakon što bude finaliziran i svi rizici budu svedeni na najmanju moguću mjeru, prenosi portal Bug.