in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google uklonio desetak aplikacija iz svoje Play prodavnice: Sadrže zlonamjerni kod!

Nove zabrane

Google je uklonio desetak aplikacija iz svoje Play prodavnice nakon što je otkriveno da sadrže zlonamjerni kod koji prikuplja lokacije korisnika, brojeve telefona i adrese e-pošte.

To uključuje skener QR kodova, aplikaciju za vremensku prognozu i muslimanske molitvene aplikacije. Neke od ovih aplikacija su preuzete više od 10 miliona puta.

“Sve aplikacije na Google Play-u moraju da budu u skladu sa našim smjernicama, bez obzira na programera. Kada utvrdimo da aplikacija krši pravila, preduzimamo odgovarajuće mjere“, rekao je portparol Googlea za BBC.

Google je ranije upozorio programere aplikacija da moraju jasno da naznače korisnicima koje informacije će se dijeliti dok koriste aplikaciju.

U decembru 2021., Google je objavio da je aplikacijama koje nisu u skladu sa njegovom politikom prikupljanja podataka, uvedena zabrana pristupa Play Store-u nakon što je Huq, britanska kompanija za prikupljanje podataka o lokaciji, priznala BBC-u da najmanje dva partnera za aplikacije nisu ispravno tražila korisničke dozvole.

Prema istraživačima koji su otkrili problem, aplikacije su sadržavale komplet za razvoj softvera (SDK) koji je slao privatne podatke trećoj strani.

Jedna takva aplikacija je skener QR koda koji je preuzet više od pet miliona puta. Ukratko, koristite aplikaciju koju preuzmete jednom ili dvaput, a zatim zaboravite na nju.

U međuvremenu je poslala vaše osjetljive podatke, uključujući jedinstveni IMEI identifikacioni broj, kompaniji Measurement Systems sa sjedištem u Panami, a zatim su podaci stigli u Vostrom Holdings u Virginiji, SAD.

“Wall Street Journal” je izvjestio o vezi ove kompanije i vlade SAD preko druge kompanije pod nazivom Packet Forensics.

Aplikacije kojima je odbijen pristup Play prodavnici mogu da podnesu zahtjev za povratak u Google prodavnicu čim uklone sporni SDK kod, dodao je portparol Google-a.