in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Rizičan potez: Na pomolu razvoje metaversa koji će biti siguran za djecu?

Epic Games i Lego najavili saradnju na razvoju metaversa koji će biti siguran za djecu

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju kako metaverse, odnosno virtualni svjetovi kakve razvijaju brojne kompanije kriju brojne opasnosti, naročito za djecu. To je nedavno dokazala novinarka BBC-a koja se u metaversu predstavila kao 13-godišnja djevojčica, a tokom svog izleta u virtualni svijet bila je izložena groomingu, prijetnjama silovanjima, rasističkim uvredama i slično.

Kako bi napravili metaverse koji će biti prilagođen najmlađima, odnosno u kojem neće biti navedenih problema, Epic Games i Lego najavili su dugoročno partnerstvo. Zajednički cilj je, dakle, stvoriti sigurno i zabavno virtualno okruženje za porodice i djecu svih godina. Epic Games, kompanija koja je najpoznatija po Fortniteu, omogućit će tehnologiju potrebnu za razvoj digitalnih svjetova i kreacija, dok će Lego pomoći sa svojim višegodišnjim iskustvom u razvoju dječje kreativnosti i mašte.

U službenoj objavi naglašeno je kako će djeci omogućiti alate za stvaranje i razvoj svjetova u sigurnom okruženju, pri čemu će slijediti tri osnovna principa. Ti principi zvuče lijepo u teoriji, ali više zvuče samo kao popis lijepih želja i nije poznato kako će ih primijeniti u praksi.

Prvi princip tako se odnosi na zaštitu dječjeg prava na igru tako što će im se omogućiti stavljajući njihovu sigurnost i dobrobit na prvo mjesto, drugi se princip odnosi na čuvanje privatnosti i razmišljanjem o interesima djece, dok treći princip govori o pristupu alatima koji će im dati kontrolu nad digitalnim iskustvima. Niels B Christiansen, izvršni direktor Lega, rekao je kako današnja djeca uživaju u igri i u fizičkom i digitalnom svijetu te se jednostavno prebacuju između ta dva svijeta te im kroz digitalna iskustva treba omogućiti sigurnost, ali i mogućnost razvijanja vještina poput kreativnosti, komunikacije i suradnje.

Puno toga o ovoj suradnji i onome što Epic Games i Lego pripremaju i dalje nije poznato – hoće li to biti nekakav poseban metasvemir, na kojim će platformama biti dostupan i kad će biti dostupan. S obzirom na to da je metaverse sve popularniji te da će privući jako puno djece i mladih, možemo očekivati kako će u budućnosti i druge kompanije krenuti sa sličnim inicijativama i projektima usmjerenim prema zaštiti djece i njihove dobrobiti, prenosi Tech Spot.