in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Naučnici opisali najveće porodično stablo ikad

Istraživači s Oxforda nam donose zanimljivo istraživanje

Proveli su mapiranje gena kroz nekoliko generacija te napravili najveće porodično stablo koje postoji.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

U posljednja dva desetljeća imali smo priliku svjedočiti ubrzanom razvoju genetike. Tek prije dvadeset godina smo uspjeli sekvencionirati ljudski genom, a danas svaki pojedinac može zatražiti genetsko testiranje. Kroz ta dva desetljeća smo uspjeli prikupiti podatke za stotine hiljada pojedinaca. To otvara mogućnost praćenja gena i povezanosti istih kroz nekoliko generacija te geografskih područja.

Do sada je glavni izazov za postizanje ovog cilja bio način kombiniranja podataka iz različitih baza. No, u novoj studiji je objavljen i algoritam koji je razvijen upravo u tu svrhu. Algoritam je razvijen na Sveučilištu Oxford te ima mogućnost kombiniranja podataka iz više izvora i ujedno može uspoređivati milione sekvenci genoma.

Ko je obuhvaćen istraživanjem?

U istraživanje su bili uključeni i moderni i drevni ljudski genomi. Podaci su prikupljani iz osam različitih baza podataka. Ukupno je analizirano 3.609 pojedinačnih sekvenci genoma iz 215 različitih populacija. Osim toga, drevni genomi koji su uključeni prikupljeni su diljem svijeta i datiraju u starosti raspona 1000 pa do preko 10 000 godina. Algoritam je uporedio genome naših predaka s našima te geografska područja gdje su arheološka nalazišta. Rezultat toga bilo je stvaranje porodičnog stabla koje sadržava gotovo 27 miliona članova.

Očekivano, istraživači su utvrdili da su preci živjeli na područjima koja odgovaraju emigracijskom potezu iz Afrike.

Ovo istraživanje je samo prvi korak u detaljnoj analizi svih genetskih varijacija koje danas postoje. Radi se o izuzetno velikom broju genoma tako da ćemo vjerovatno imati priliku čitati nastavak ovog istraživanja kroz nekoliko nadolazećih desetljeća. Kada u konačnici dobijemo sve genetske varijacije, znat ćemo tačno koje bolesti imaju gensku podlogu i kakva je to podloga.

Osim što se ovaj algoritam može koristiti na ljudima, može se koristiti i na svim drugim živim bićima.