in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Activision Blizzard mora platiti 18 miliona dolara zbog skandala o seksualnom uznemiravanju

Activision Blizzard i dalje treba da prođe kroz brojna suđenja

Activision Blizzard nastoji da ukine jednu od nekoliko tužbi zbog seksualnog uznemiravanja i diskriminacije.

Prema Washington Post-u, sudija Dale Fischer je “spreman da odobri” 18 miliona američkih dolara kako bi se Activision Blizzard nagodio sa U.S. Equal Employment Opportunity Commission (EEOC).

Ova tužba je odvojena od druge tužbe Kalifornijskog odjeljenja za pošteno zapošljavanje i stanovanje (California Department of Fair Employment and Housing).

Kada se završi, Activision će pristati da stvori fond od 18 miliona dolara za kompenzaciju kvalifikovanih podnosilaca zahtjeva, nastavi da unapređuje politike, prakse i obuku za spriječavanje uznemiravanja i diskriminacije na radnom mjestu i angažuje neazivsnog konsultanta za jednake mogućnosti zapošljavanja koji je odobrio EEOC.

„Zadovoljni smo što je savezni sud koji je pregledao našu nagodbu sa EEOC-om utvrdio da je to pravedno, razumno i adekvatno i unapređuje javni interes“, navodi Activision Blizzard u saopštenju.

Ovo nije jedina tužba sa kojom se Activision Blizzard suočava u vezi sa nedoličnim ponašanjem na radnom mjestu. Kalifornijsko odjeljenje za pošteno zapošljavanje i stanovanje (The California Department of Fair Employment and Housing) također tuži kompaniju zbog sličnih zabrinutosti. EEOC je savezna agencija, dok je DFEH državna agencija, a obje su istraživale kompaniju 2018.godine.

DFEH i EEOC se nisu složili oko toga kako pokrenuti akciju protiv Activision Blizzard-a, a kalifornijska agencija kaže da bi savezna nagodba mogla ograničiti DFEH da traži dalju odštetu.

DFEH je rekao Washington Post-u da će „nastaviti da energično goni Activision na državnom sudu u Kaliforniji“, a DFEH je odbio zahtjev Activision-a da odbaci svoj slučaj. Predmet DFEH-a ima datum suđenja u februaru 2023.

Pored DFEH-a, neimenovana “Jane Doe” je podnijela tužbu protiv Activision Blizzard-a zbog seksualnog uznemiravanja i diskriminacije. Konačno, kompanija se suočava sa tužbom porodice zaposlenog Activision Blizzard-a koji je umro nakon počinjenog samoubistva 2017.godine.

Activision Blizzard je upleten u skandal seksualnog uznemiravanja od 2021. godine i iako se trude da se jedna tužba riješi, postoje i druge sa kojima se kompanija još uvijek suočava.