in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) I nježan i snažan: Izrađen robot koji uspješno guli banane

Robotika

Na sveučilištu u Tokiju tim japanskih je naučnikaizradio spretnog robota koji je u stanju imitirati pokrete ljudske ruke. Njegove sposobnosti prikazali su projektom koji je inače zahtjevan za robotske ruke, jer zahtijeva i određenu spretnost, nježnost i snagu istodobno – govorimo, naime, o guljenju banane.

Manipuliranje mekim predmetima robotima je inače velik izazov, jer moraju biti kalibrirani tako da ih dovoljno čvrsto uhvate, bez da ih oštete. Istovremeno moraju svoje pokrete prilagođavati obliku predmeta, koji u slučaju voća može značajno varirati. U ovom pothvatu naučnici su se poslužili da dvije robotske ruke koje imaju robotske “prste”, sposobne imitirati pokrete ljudskih ruku.

I nježan i snažan

Potom su prionuli na podučavanje – proveli su čak 811 minuta navodeći robotske ruke vlastitim rukama, učeći tako stroj da primi i uspješno oguli bananu. Na temelju tog skupa podataka mašinsko je učenje razvilo vlastite algoritme za guljenje banane u devet koraka: od uzimanja banane sa stola, hvatanja vrha drugom rukom te guljenja kore u nekoliko faza, uz okretanje banane kako bi sve bilo uspješno i bez uništavanja voća.

U testiranjima ovaj je sustav bananu uspješno ogulio u 57% slučajeva, a u prosjeku mu je trebalo manje od 3 minute za jednu bananu. Iako stroj za guljenje banana vjerovatno neće pronaći komercijalnu primjenu u ovom obliku, naučnici kažu da je istraživanje poput ovog važno za prenošenje ljudskih pokreta i procesa na strojeve kroz proces strojnog učenja, uz relativno kratko inicijalno treniranje, prenosi portal Bug.