in , ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

TOP 6 momenata kada je Gran Turismo imao velik utjecaj na svijet

Kako je serijal igara sa PlayStationa uticao na automobilsku kulturu i sviet?

Gran Turismo igre postoje od 1997. godine i obilježile su doslovno sve generacije PlayStation konzola. Osvrnimo se na neke od momenata kada je Gran Turismo imao uticaja na svijet i izvan granica gejminga.

Od 2003. godine pa sve do 2018. na najvećem godišnjem sajmu tjunera u Americi – SEMA show-u u Las Vegasu dodijeljene su Gran Turismo nagrade. Dobitnici ovih nagrada imali su i tu čast da se njihovi automobili pronađu u Gran Turismo igrama. Ako se sjećate nekih čudnih modela još iz vremena Gran Turismo 3, velike su šanse da su upravo došli u igru na ovaj način, a za ovu prestižnu nagradu i priliku da se njihov tjunovani model pronađe u igri takmičile su se i najveće tjunerske kuće u Americi a i šire.

Sjećate se HPA R32 Golfa od 500 konja iz Gran Turismo 4? Sada znate kako je put pronašao tamo.

Ulica u gradu Ronda u Španiji

Tokom promocije igre Gran Turismo 6 autor serijala gospodin Kazunori Yamauchi je za lokaciju launch eventa izabrao grad Ronda u Španiji, veoma atraktivnu lokaciju koja se pojavljivala u trejlerima za igru i u photo modu. Kako je mnogo ljudi saznalo za ovo mjesto upravo preko igre, Španci su riješili da se Kazu oduže tako što su jednu ulicu u tom gradu nazvali po njemu. “Paseo de Kazunori Yamauchi” nalazi se blizu ulica koje nose imena po Orson Wellesu i Ernestu Hemingveju koji su također bili očarani ovim mjestom.

Nissan GT-R software

Kada je Nissan 2007. godine napokon predstavio nasljednika Skyline GT-R – novi moćni Nissan GT-R, to se poklopilo sa promocijom u Gran Turismo igrama. Mnogo godina prije zvaničnog predstavljanja konceptualni modeli GT-Ra su mogli da se voze još u PlayStation 2 GT Concept igrama, a u GT HD demo verziji i finalni model je dodat prije zvaničnog predstavljanja.

Ovako bliska saradnja bila je tu sa razlogom jer je i Polyphony Digital ostavio svoj trag u ovom sada već legendarnom automobilu. Kompletan grafički interfejs u svim GT-R modelima od 2007. pa do danas dizajniran je u stilu menija za tjuning iz Gran Turismo igara.

Vision Gran Turismo projekt

Gran Turismo 6 je i dalje igra sa najraznovrsnijim sadržajem, jer su tada Kaz i ekipa ubacili bukvalno sve što im je palo na pamet u igru. Nije ni čudo što je tada započet Vision Gran Turismo projekt. Ovaj projekt počeo je sa jednim jednostavnim pitanjem koje je Yamauchi postavio kompletnoj auto industriji – „Da li biste dizajnirali svoju verziju idealnog GT automobila za nas?“ Mnogi proizvođači su prihvatili izazov, i do sada je u igri predstavljeno mnogo „idealnih“ Grand Touring automobila.

V12 Vision Lamborghini predstavljen je 2019. godine, a po prvi put je dodan u Gran Turismo 7.

Vision Gran Turismo, koji je započeo kao projekat za proslavu 15. godišnjice igre, se nastavlja i dalje kroz Gran Turismo 7 sa mnogim konceptualnim modelima koje najveći proizvođači automobila prave posebno za Gran Turismo. Mnogi su svoje Vision modele i napravili u stvarnosti kao showroom modele, a ima i potpuno funkcionalnih. Kompletnu listu možete pogledati na zvaničnoj VGT stranici.

Gran Turismo Akademija

Jedan od najvećih trijumfa Gran Turismo serijala je svakako GT Akademija, program koji je od igrača Gran Turismo igre uspio da napravi prave sportske vozače takmičare, pa i šampione. GT Akademija je započeta 2008. godine, u vrijeme GT5 Prologa, kao rijaliti TV show koji su organizovali Sony i Nissan, gdje smo pratili razvojni put mnogih takmičara od PlayStationa do prave staze.

Do 2016. godine ovaj program proizveo je velik broj pobjednika koji su se zatim takmičili i osvajali svašta u pravim trkama kao što su Dubai 24 Hours, FIA GT Series, FIA World Endurance Championship, British GT Championship, FIA Formula 3 European Championships, British Formula Three Championship i drugim.

Startovanje JDM kulture

Ova skraćenica predstavlja Japanese Domestic Market, odnosno njihovu lokalnu uvoznu scenu japanskih automobila proizvedenih za Japan. Prve verzije Gran Turismo igara su bukvalno predstavile cijelom svijetu japansku automobilsku kulturu i mnoge modele koje su fanovi upoznali i obožavali kroz sve stare Gran Turismo igre.

Stvar se nastavila i kasnije…

Bilo je potrebno da prođe samo 25 godina od proizvodnje nekih od kultnih japanskih modela da bi amerikanci mogli da ih legalno uvezu, jer njihov čudni zakon nalaže tako. Statistika kaže da je najviše JDM uvoza upravo kod onih modela koji su bili najpopularniji u prvim Gran Turismo igrama. Bez Gran Turismo uticaja pitanje je da li bi ikada imali Fast & Furious i mnoge druge franšize koje su takođe zasnovane na ovoj kulturi.

Skoro je nezamislivo da je nekada postojalo vrijeme kada fanovi trkačkih igara pa i auto entuzijasti izvan Japana nisu znali za Civic R, GT-R, Supru, Lan Evo i druge modele, kao i imena japanskih tjunera poput NISMO-a, Мugen-a i drugih. Gran Turismo je kasnije imao i obrnut uticaj predstavljajući kako japancima tako i ostatku sveta i neke druge manje poznate brendove poput britanskog TVR-a koji su zahvaljujući ovim igrama takođe doživjeli skroz novi talas popularnosti.

Primjera sigurno ima još bezbroj, a Gran Turismo uticaj na auto-industriju, fanove automobila, igrače, pa i ostatak svijeta ne prestaje i danas, prenosi IGN.