in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Uveli zabrane na internetu: Keanu Reeves za Kinu više ne postoji?

Loše vijesti za ljubitelje Keanu Reevesa u Kini

Filmove i ostali sadržaj koji uključuje Keanu Reevesa nije više moguće gledati u Kini, a tražilice više ne prikazuju rezultate prilikom pretrage njegovog imena.

Prema napisima Reutersa, kineske vlasti su sasvim izbrisale glumčevu egzistenciju sa servera širom zemlje. Pretpostavke su da je to odgovor na Reevesovo virtualno sudjelovanje na koncertu koji je organizirala 3. marta organizacija Tibet House US. Riječ je o neprofitnoj organizaciji osnovanoj na zahtjev Dalaj Lame s ciljem očuvanja tibetskih drevnih tradicija, filozofije, nauke, umjetnosti i kulture.

Nije iznenađenje da kineska vlada nije “ljubazna” prema takvoj organizaciji ili bilo kome ko se odluči s njom udružiti. Internet u Kini je već odavno prilično ograničen i kontroliran pa je vlastima relativno jednostavno nekoga digitalno izbrisati, prenosi PCMag.

Tencent i iQiyi su do sada sa svojih streaming platformi uklonili najmanje 19 filmova u kojima glumi Reeves, a pretraga njegovog imena ne daje nikakve rezultate u tražilici. Potraga za njegovim filmovima na WeChatu je još uvijek moguća, ali pretpostavlja se da bi i ti rezultati mogli uskoro nestati.

Iako sam Reeves možda nije previše zabrinut zbog ovakvog poteza, filmski studiji to neće propustiti primijetiti. Kina ima populaciju od preko 1,4 milijarde ljudi i smatra se važnim tržištem za filmsku industriju.