in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Preminuo kreator GIF-a

On je kreirao GIF samostalno – zapravo, to je učinio kod kuće

Stephen Wilhite, jedan od glavnih kreatora GIF-a, preminuo je prošle sedmice od posljedica koronavirusa.

Radio je na GIF formatu (Graphics Interchange Format), koji je veoma popularna forma za kreiranje i iskazivanje reakcija, poruka, šala, dok je bio zaposlen u kompaniji CompuServe, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Iako je GIF sinonim za animirani internet “meme” u današnje vrijeme, to nije razlog zbog kojeg je kreirao ovaj format. CompuServe je GIF-ove predstavio krajem 1980-tih godina, kao način distribuiranja grafičkog sadržaja visokog kvaliteta i rezolucije u boji, a sve u vrijeme kada su internet brzine bile značajno sporije od onoga što imamo danas.

“On je kreirao GIF samostalno – zapravo, to je učinio kod kuće, nakon čega je format odneo na posao i usavršio ga. On bi sve iskalkulisao u svojoj glavi i privatno, a potom bi otišao u firmu i isprogramirao to na računaru”, istakla je njegova supruga Caitlyn.

Svojevremeno je prekinuo i dugogodišnju debatu oko toga kako se pravilno izgovara GIF. Tokom intervjua za New York Times u 2013. godini, on je istakao: “U pitanju je meko “G” .

U istom intervjuu, on je istakao da je negov omiljeni GIF beba koja pleše. Brojni korisnici, na društvenim mrežama preko sopstvenih GIF-ova odaju poštu preminulom kreatoru, prenosi Verge.