in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kontroverzna tehnologija: Ukrajina koristi AI za prepoznavanje lica ruskih vojnika?

Na udaru kritika

Direktor kompanije Clearview.AI, Hoan Ton-That, za Reuters je potvrdio da je Ukrajina počela koristiti njihovu tehnologiju prepoznavanja lica za razne potrebe, uključujući identifikaciju ruskih vojnika, spajanje nestalih i izgubljenih osoba i izbjeglica, kontrole na kontrolnim tačkama i identifikaciju poginulih osoba.

Hoan kaže da tehnologiju nisu ponudili Rusiji, a ministar obrane Ukrajine još nije potvrdio ovu informaciju pa nije poznato koristi li se kontroverzna tehnologija Clearviewa zaista u Ukrajini i na koji tačno način.

Hoan navodi da Clearview između ostalog ima pristup bazi od više od 2 milijarde fotografija iz ruskog medijskog servisa VKontakte, te više od ukupnih 10 milijardi fotografija u svojoj čitavoj bazi.

Prije rata u Ukrajini Clearview se često nalazio na udaru kritika i optužbi zbog svoje kontroverzne tehnologije prepoznavanja lica, a nedavno je dobio kaznu od 20 miliona eura od italijanske vlade i nalog da iz svoje baze izbriše sve fotografije osoba talijanskog državljanstva.

Osim Italije, kompaniju je kaznila i Velika Britanija sa 17 miliona funti zbog kršenja zakona o zaštiti podataka, a zahtjev za brisanje fotografija svojih stanovnika kompanija je dobila i od Kanade, Australije i Francuske. Pored toga Clearview AI je suočen i s više privatnih tužbi u SAD-u, a Meta, Google, Vanmo, Twitter i druge društvene platforme sudski su zatražile zabranu korištenja slika njihovih korisnika.

Može li ova AI tehnologija prepoznavanja lica u Ukrajini pokazati da može poslužiti i u korisne svrhe saznat ćemo uskoro.