in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ruski sud proglasio kompaniju Meta krivom za “ekstremističke aktivnosti”, ali neće zabraniti WhatsApp

Poštedio WhatsApp od zabrane

Moskovski sud oglasio je Instagram i Facebook krivima za “ekstremističke aktivnosti”, učvrstivši zabranu obje platforme koja je stupila na snagu ranije ovog mjeseca, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Ipak, sud je poštedio WhatsApp od zabrane, jednu od najpopularnijih platformi za razmjenu poruka u Rusiji.

Mnogi ruski stručnjaci vjeruju da je sud odlučio poštedjeti WhatsApp zbog njegove sveprisutnosti u zemlji. Otprilike 60 posto Rusa starijih od 14 godina koristi WhatsApp za komunikaciju. Ironično, slučaj protiv Mete doveo je do toga da WhatsApp izgubi status najpopularnije komunikacijske aplikacije u Rusiji. Milioni Rusa su posljednjih sedmica zbog neizvjesnosti oko sudbine WhatsAppa, preuzeli Telegram, koji je sada postao najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka u zemlji.

Prema presudi moskovskog suda, Meti je zapravo zabranjeno otvarati urede ili poslovati u Rusiji, ali ruski građani neće biti optuženi za ekstremizam samo zato što koriste bilo koju od platformi ili usluga kompanije Meta (ako im mogu pristupiti).

Kao odgovor na tu situaciju, mnogi Rusi su posljednjih sedmica preuzeli VPN-ove kako bi pristupili platformama koje je njihova vlada zabranila, piše Engadget.

“Korištenje proizvoda kompanije Meta od strane fizičkih i pravnih osoba neće se smatrati sudjelovanjem u ekstremističkim aktivnostima”, pojasnio je glasnogovornik ureda ruskog tužiteljstva za TASS.

Ipak, unatoč svemu navedenom, oni koji imaju pristup Facebooku ili Instagramu i dalje se suočavaju s ograničenjima slobode govora. Novi ruski zakon kriminalizira širenje “lažnih vijesti” ili javnih izjava koje su kritične prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Hiljade Rusa uhapšeno je, otpušteno s posla ili izbačeno iz škola zbog kritiziranja ruskih aktivnosti u Ukrajini.