in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Stižu četiri modela, a od jednog starog ćemo se zauvijek oprostiti: Objavljeni novi detalji za iPhone 14!

Iako je prošli iPhone izašao krajem prošle godine, već dolaze prve informacije o funkcijama najnovijeg mobilnog uređaja iz Appleove radionice

Apple je 14. septembra 2021. predstavio iPhone 13 u sklopu posebne prezentacije California Streaming. Iako su tada predstavljeni uređaji još relativno novi, već su počele stizati glasine o nadolazećem iPhoneu 14.

Kao i uređaji prije njega, iPhone 14 će donijeti nekoliko tehnoloških poboljšanja, a vjerovatno ćemo ga premijerno vidjeti tokom septembra, piše Makeuseof.

Koji uređaji dolaze?

Apple će navodno predstaviti sveukupno četiri smartfona. Priča se da ćemo umjesto iPhonea mini dobiti još jedan iPhone s ekranom velike dijagonale – iPhone 14 Max sa 6,7-inčnim ekranom. Drugim riječima, vidjet ćemo iPhone sa ekranom od 6,1 inča (iPhone 14), iPhone sa ekranom od 6,7 inča (iPhone 14 Max) i dva modela Pro – jedan sa ekranom od 6,1 (iPhone 14 Pro) i drugi sa ekranomod 6,7 inča (iPhone 14 Pro Max).

Ono što će definitivno ostati isto popularni su ravni rubovi kakve smo prvi put vidjeli na iPhoneu 12.

Prema izvještaju analitičara Ming-Chi Kuoa, Apple će 2022. s nekih modela maknuti urez, a ako funkcija postane popularna, proširit će se na ostale modele. Izrez koji sadrži hardver za skeniranje lica i frontalnu kameru na iPhone je stigao 2017., a novi će dizajn navodno staviti frontalnu kameru u manji izrez dok će hardver za skeniranje lica sakriti ispod stakla. Ovaj detalj, doduše, još nema stopostotnu podršku insajdera i analitičara te oni u ovom trenu uglavnom iznose teorije o tome kako će hardver uopće izgledati.

Apple će također možda maknuti izbočinu za stražnju kameru, što među ostalim znači da telefon vjerovatno neće migoljiti kad ga stavite na stol. Tu su i priče o uvođenju okvira od titanija, no pretpostavljamo da od toga neće biti ništa zbog potencijalnog poskupljenja ionako skupog smartfona. Apple će možda vratiti i okrugle tipke za pojačavanje i stišavanje glasnoće, poput onih na iPhoneu 4 i iPhoneu 5, uz redizajnirani zvučnik i mikrofon koji će imati žičanu mrežu umjesto trenutnih rupica.

Uređaj će pod poklopcem imati nov sustav za hlađenje dostupan u modelima Pro. Još jedna očekivana promjena je odlazak SIM slota i prelazak na eSIM. S obzirom na to da velik broj pružatelja usluge ne podržava e-SIM, iPhone će u nekim regijama i dalje podržavati SIM kartice.

Trenutno ne znamo puno o kameri na novom iPhoneu, ali šuška se o nadogradnji glavne kamere modela Pro na 48 MP, podršci za 8K, odnosno poboljšanju trenutnog ograničenja na 4K. Druge glasine navode poboljšanja ultraširoke i telefoto kamere, kao i dolazak periskopskog objektiva koji će dodati mogućnost deseterostrukog zumiranja.

Modeli iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max mogli bi postati jedinim nositeljima nadolazećeg Appleova čipa A16, najavljuje poznati insajder Ming-Chi Kuo. Kuo je u objavi putem Twittera najavio da će standardni iPhone 14 Max i iPhone 14 dobiti čipove A15, podsjetimo, dostupne u iPhoneu 13.

Analitičar također tvrdi da će svaki iPhone 13 imati 6 GB RAM-a, s time da će modeli Pro dobiti nadograđenu memoriju LPDDR5 dok će manje skup uređaj imati LPDDR 4X, prisutnu, podsjeća Verge, u iPhoneu 13.

Također, 9to5Mac naglašava da je Apple skupljim modelima prije znao ugrađivati procesore s većim brojem jezgri ili memorije, no nikad od izlaska iPhonea 5S i 5C nije koristio dva različita procesora unutar jedne linije smartfona.