in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple uštedio 6,5 milijardi dolara uklanjanjem punjača

Novi izvještaj

Još 2020. godine Apple je lansirao iPhone 12 seriju bez punjača i slušalica u kutiji. Kompanija je navela različite razloge za ovaj potez, a sada je novi izvještaj otkrio da je to uštedjelo milijarde američkih dolara za brend.

Kada je div iz Cupertina prvi put najavio da će ukloniti punjač i EarPods, mnogi su smatrali da tvrtka samo pokušava uštedjeti više svog profita unatoč tome što je službeno navela ekološki prihvatljive razloge. Također se tvrdi da prednost uklanjanja dvaju predmeta uključuje manje kutije za pakiranje, što je omogućilo da 70 posto više uređaja stane u transportnu paletu. Dakle, više kutija značilo je da Apple može isporučiti više iPhonea odjednom.

To bi mu također omogućilo da smanji svoje godišnje emisije ugljika za 2 milijuna metričkih tona, za šta kompanija tvrdi da je ekvivalent oko 500.000 automobila s ceste. No, prema izvještaju Daily Maila, proizvođač iPhonea mogao je do sada uštedjeti oko 5 milijardi funti nakon što je uklonio punjač i EarPods iz kutije, što otprilike znači oko 6,5 milijardi američkih dolara ili 5,95 milijardi eura. Drugim riječima, kompanija je možda uklonila osnovnu dodatnu opremu iz kutije kako bi nadoknadila trošak novog 5G modema na svojim iPhone uređajima.

Naime, smanjenje maloprodajne kutije također znači da kompanija može smanjiti svoje troškove dostave za oko 40 posto. To bi pak trebalo sniziti cijenu telefona potrošačima. Nadalje, marka također sada prima dodatni prihod od kupaca koji kupuju EarPods ili AirPods i blok za punjenje zasebno. Dakle, neće biti iznenađenje kako je uspjela uštedjeti tako veliku svotu u samo dvije godine.

Budući da se predstavljaju kao zaštitnici prirode, bilo bi lijepo da taj iznos doniraju u svrhu očuvanja okoliša ili u neku drugu humanitarnu svrhu, prenosi Gizmochina.