in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Slučajno objavljena najava američke vlasti o kriptovalutama? Bitcoin zbog toga ponovno raste!

Greška?

Krajem januara počelo se govoriti o tome da će američke vlasti putem predsjedničke izvršne naredbe početi aktivnije nadzirati tržište kriptovaluta, tj. da će postrožiti određene regulative vezane za digitalnu imovinu. Ovakav potez, očekivano, nije dočekan s odobravanjem u kriptosvijetu, a on u međuvremenu nije niti povučen, vjerovatno iz razloga što se svijet trenutno suočava sa sasvim drugim vidom krize.

Na stranicama američke nacionalne riznice, odnosno Ministarstva financija, osvanula je ovih dana objava kojom se najavljuje da će američki predsjednik Joe Biden uskoro potpisati rečenu izvršnu naredbu. Kako se nedugo zatim ispostavilo, objava je u javnost greškom puštena prerano.

Iako je sa službenih stranica ubrzo nestala, revni su je pratitelji svega vezanog za kriptovalute uspjeli “uhvatiti”. Zabilježio ju je i servis Wayback Machine na ovom mjestu.

Ono što je razvidno iz teksta objave, jest da vlasti SAD-a neće ići u strogu regulativu ili nadzor kriptoimovine, kako se ranije sumnjalo. Umjesto toga, “povijesna izvršna naredba” predsjednika Bidena ići će za time da se donese koordinirana i sveobuhvatna politika SAD-a prema digitalnoj imovini. Poticat će se odgovorne inovacije za koje se smatra da mogu imati pozitivne učinke na naciju, potrošače i gospodarstvenike, a bavit će se i rizicima vezanima uz ilegalne aktivnosti kako bi se korisnici što bolje zaštitili.

Riznica će biti zadužena za pokretanje partnerstva koje bi trebalo izroditi dokument o budućnosti novca i platnih sustava, uzevši u obzir kriptovalute i njihov značaj u prekograničnom poslovanju.

Saznaje se i kako će jedan od predloženih koraka biti razmatranje treba li SAD-u službena nacionalna digitalna valuta.

Posljedica ovog preuranjenog, ali prema kriptovalutama pozitivno intoniranog saopćenja, vidljiv je skok vrijednosti bitcoina. U posljednja 24 sata ona je porasla za gotovo 9%, a bitcoinom se ponovno trguje po cijenama višima od 42.000 dolara, što je jedna od viših razina otkako je započela rusko-ukrajinska kriza.

Sada se samo čeka da stvar dođe i službeno na red, odnosno da Biden potpiše, očito već napisanu, odluku, prenosi portal Bug.