in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kompanija SpaceX šalje dodatne Starlink terminale u Ukrajinu

Kompanija je 26. februara poslala početnu pošiljku svojih satelitskih antena

Tvrtka SpaceX šalje dodatne terminale u Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Razgovarao sam s Elonom Muskom. Zahvalan samo mu što je podržao Ukrajinu riječima i djelima. Sljedeće sedmice dobit ćemo još jednu seriju Starlink sustava”, objavio je u nedjelju Zelenski na Twitteru.

Kompanija je 26. februara poslala početnu pošiljku svojih satelitskih antena nakon molbe ukrajinskog potpredsjednika Fedorova. Isporuka je uspješno stigla 28. februara, a nekoliko dana kasnije, Elon Musk upozorio je Ukrajince da budu oprezni pri korištenju usluge zbog činjenice da je to jedini neruski internetski provider koji je ostao u određenim ratom više zahvaćenim područjima zemlje. Upozorenje je uslijedilo nakon što je John Scott-Railton, istraživač sa Sveučilišta u Torontu, istaknuo da Rusija ima desetljeća iskustva u triangulaciji i ciljanju satelita zračnim napadima, prenosi Engadget.

Ruska invazija postavila je jedan veliki test ukrajinskoj internetskoj infrastrukturi. Intenzivne borbe u gradovima poput Kijeva i Mariupolja uzrokovale su probleme u GigaTransu, glavnom provideru internetskih usluga u zemlji.

Tokom proteklih nekoliko dana, NetBlock organizacija za praćenje interneta primijetila je višestruke padove mreže. Među najnovijim i potencijalno zabrinjavajućim je onaj koji utječe na nuklearnu elektranu Zaporožje.