in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

EU zahtijeva od Googlea uklanjanje web stranica ruskih državnih medija iz pretrage

Google je prenio zahtjev dužnosnika EU u bazu podataka vladinih zahtjeva

Europska komisija uputila je zahtjev Googleu za uklanjanje ruskih medija iz rezultata pretraživanja u zemljama unutar EU. Google je prenio zahtjev dužnosnika EU u bazu podataka vladinih zahtjeva, u kojem dužnosnici objašnjavaju kako se službena naredba komisije o zabrani emitiranja RT-a i Sputnika u Europskoj uniji odnosi i na tražilice i internetske kompanije općenito.

Podsjetimo, komisija je zabranila državne medije nekoliko dana nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu. Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, tom prilikom je izjavila da na taj način ti mediji “više neće moći širiti svoje laži kako bi opravdali Putinov rat”. Iako nije bilo sasvim jasno kako se naredba primjenjuje na internetske kompanije, Facebook, Twitter i TikTok odmah su ograničili pristup RT-u i Sputniku širom Europe.

Google je također najavio svoja ograničenja, ali samo za YouTube kanale, piše Engadget.

Kompanija Google nije dodatno komentirala ovaj zahtjev, ali The Washington Post navodi da pretraga u EU više ne dovodi do poveznice za “Russia Today” Međutim, u određenim zemljama, kao što su Francuska i Austrija, pretraga i dalje vodi na spomenute linkove.

U zahtjevu se također navodi da se naredba odnosi i na “objave pojedinaca koji reproduciraju sadržaj s RT-a i Sputnika.”