in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Na aukciji rijetki predmeti koji su pripadali Steveu Jobsu

Iz doba osnivanja kompanije Apple

Na aukciji pod nazivom “The Steve Jobs Revolution: Engelbart, Atari, and Apple” koja završava 17. ožujka bit će ponuđeni rijetki predmeti iz doba osnivanja kompanije Apple.

Najzanimljiviji predmet za kolekcionare je ček iz jula 1976. na kojemu je ispisana vrijednost od 3430 dolara, a potpisali su ga osnivači Applea Steve Jobs i Steve Wozniak. Odnosi se na kupnju dijelova za Apple 1.

“Ovo je još iz razdoblja kada nisu imali svoje investitore”, pojasnio je organizator dražbe Bobby Livingston, izvršni potpredsjednik aukcijske kuće RR Auction.

“Razlog zbog kojega su ček morala potpisati obojica naveden je u njihovu sporazumu. Naime, kada se radilo o bilo kakvom trošku većem od 1000 dolara, obojica su se morala usuglasiti, a ovo je dokaz.”

“Na aukciji će biti ponuđeni brojni predmeti povezani s Jobsom i ranim poslovanjem Applea, Steveove fotografije iz srednje škole i prijava koju je ispunio za posao u Atariju”, kazao je Livingston.

“Steve nije potpisao puno dokumenata. Nije ih volio potpisivati pa je njegov potpis vrlo rijedak. Ovaj na čeku koji nudimo na dražbi zapravo je jedan od najrjeđih Jobsovih potpisa koji zanimaju kolekcionare. Svaki put kad se pojavi neki dokument sa Steveovim potpisom na njemu, proda se za golemu svotu novca”, rekao je Steven Levy, glavni urednik časopisa Wired, koji prati razvoj novih tehnologija.

Američka aukcijska kuća je u najavi aukcije napisala da predmeti, među kojima je i jedna od prvih Atari Pong konsola za videoigre te kompjutorski miš Douglasa Engelbarta iz šezdesetih, omogućuju da se ispripovijeda priča o historiji računara, prenosi Hina.

“Računari i videoigre koje ćemo ponuditi na aukciji posebnima čini to što se radi o prototipovima i vrlo ranim modelima koje je danas teško pronaći. Uglavnom nam ih šalju ljudi iz Silicijske doline koji su bili tamo kad je započela računarska revolucija”, rekao je Livingston.