in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Samsung potvrdio: Hakovani smo – Imate li razloga za brigu?

Potvrđeni navodi

Prošle sedmice pojavile su se informacije da je Samsung hakovan. Južnokorejska kompanija sada je potvrdila te navode.

Prije nekoliko dana otkriveno je da su hakeri ukrali određene interne podatke iz Samsunga, kao i izvorni kod za softver za Galaxy pametne telefone. Sada je Samsung potvrdio da je zaista hakovan, ali iz kompanije uvjeravaju da lični podaci korisnika nisu procurili, te su poduzete mjere za sprječavanje daljnjih upada hakera.

U saopštenju su iz Samsunga naveli da nisu identificirali počinitelje, ali čini se da se radi o LAPSUS$-u, istoj hakerskoj grupi koja je prošle sedmice ukrala vlasničke informacije od Nvidije.

U petak je na Telegram kanal grupu objavljen torrent od 190 GB, koji navodno sadrži izvorni kod za bootloader i biometrijske sisteme autenfitikacije na Galaxy uređajima.

„Došlo je do kršenja sigurnosti u vezi s određenim internim podacima kompanije. Prema našoj početnoj analizi, kršenje uključuje neki izvorni kod koji se odnosi na rad Samsung Galaxy uređaja, ali ne uključuje lične podatke naših potrošača ili zaposlenika. Trenutno ne očekujemo nikakav uticaj na naše poslovanje ili kupce. Proveli smo mjere kako bismo spriječili daljnje takve incidente i nastavit ćemo pružati usluge našim klijentima bez smetnji“, naveo je Samsungov glasnogovornik za Bloomberg.

Nedavno je otkriven još jedan Samsungov problem, koji je ubrzo riješen. Naime, u istraživanju kojega su sproveli istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu u Izraelu otkrili su da je nekoliko Samsungovih Galaxy modela bilo pogođeno ovim sigurnosnim propustom. Čini se da su, uglavnom, bili pogođeni uređaji visoke klase.

Na listi se nalaze uređaji iz Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy S20 i Samsung Galaxy S21 serija, navodi GSM Arena.