in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

TikTok privremeno obustavlja nove videozapise i livestreaming u Rusiji

TikTok korisnici u Rusiji za sada mogu nastaviti slati poruke jedni i drugima i svojim prijateljima u drugim zemljama

TikTok je privremeno zabranio ruskim korisnicima učitavanje novih videa na platformi i prijenos uživo, objavili su iz kompanije u nedjelju. Taj potez su predstavili kao odgovor na nedavno doneseni zakon o “lažnim vijestima” u zemlji, kojim se uvodi kazna do 15 godina zatvora za pojedince optužene za širenje “dezinformacija” o toj zemlji ili vladi.

“Nemamo izbora nego obustaviti livestreaming i novi sadržaj na našoj platformi u Rusiji dok pregledavamo sigurnosne implikacije ovog zakona”, objasnili su iz TikTok-a, ističući istovremeno da je sigurnost njihovih korisnika njihov “najveći prioritet”, prenosi Engadget.

TikTok korisnici u Rusiji za sada mogu nastaviti slati poruke jedni i drugima i svojim prijateljima u drugim zemljama.

“Nastavit ćemo procjenu okolnosti koje se razvijaju u Rusiji kako bismo utvrdili kada možemo u potpunosti nastaviti pružanje naše usluge uz sigurnost kao osnovni prioritet”, nadodali su iz kompanije.

Ovaj potez uslijedio je nedugo nakon što je TikTok najavio da će početi dodavati oznake na videozapise određenih medija koji su pod kontrolom države. Također, kompanija je istaknula da već duže radi na novim pravilima, ali da je odlučila ubrzati uvođenje kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Takve oznake će se početi pojavljivati u sljedećih nekoliko dana. Istog dana kada je TikTok objavio nova pravila, ruski Roskomnadzor optužio je platformu za uklanjanje sadržaja ruskih medija.