in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk upozorava da bi Starlink sistem u Ukrajini mogao biti meta napada

Upozorenje

Vlasnik kompanije SpaceX, koja proizvodi Starlink, upozorava da bi ovi satelitski sistemi mogli postati jedna od meta napada u Ukrajini.

“Bitno upozorenje: Starlink je jedini sistem za komunikaciju koji nije iz Rusije, koji i dalje radi u nekim dijelovima Ukrajine, tako da je velika vjerovatnoća da će biti napadnut. Molim vas, koristite ga pažljivo”, istakao je Musk.

On je korisnike zamolio da Starlink uključuju samo kada je to potrebno i da antenu smjeste koliko god je moguće dalje od ljudi, kao i da kamufliraju antenu kako bi se izbjeglo vizualno detektovanje.

Prije nekoliko dana, Musk je istakao da je Starlink aktivran u Ukrajini, kao i da SpaceX šalje više terminala u zemlju. Svemu ovome prethodila je molba preko tvita, u kojoj zvaničnik Ukrajine od Muska traži da osigura Starlink stanice u ovoj zemlji, prenosi Reuters.

Početkom sedmice, iz Ukrajine su stigle informacije da su dobili terminale za Starlink satelitski internet, ali je stručnjak za internet sigurnost upozorio da bi oni mogli postati meta ruskih napada.