in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Problemi u startu: Chrome 100 i Firefox 100 bi mogli srušiti neke stranice

Mozilla je prošle godine započela eksperiment

Kako se i Chrome i Firefox približavaju svojoj 100. verziji, ono što bi trebalo da bude razlog za slavlje programera moglo bi da se pretvori u pravi problem.

Ispostavilo se da, slično kao što je to bio Y2K bug, trocifreni brojevi kodirani u User-Agents (UA) sekcijama preglednika mogu izazvati probleme kod manjeg broja web stranica, upozorava Bleeping Computer.

Mozilla je prošle godine započela eksperiment kako bi otkrila da li će verzija 100 uticati na stranice i upravo je objavila rezultate. To je uticalo na mali broj stranica koji nisu mogli da analiziraju User-Agents niz koji sadrži trocifreni broj. Značajnije stranice, koje su još uvijek pogođene, su HBO Go, Bethesda i Yahoo.

Greške mogu da uključuju poruku “preglednik nije podržan”, probleme sa prikazivanjem stranice, greške pri raščlanjivanju, grešku 403 i drugo.

Kako je ovo moglo da se dogodi? “Bez jedne specifikacije koju je potrebno pratiti, različiti preglednici imaju različite formate za User-Agent nizove i raščlanjivanje User-Agenta specifičnog za lokaciju”, objašnjava Mozilla na svom blogu.

“Moguće je da neke biblioteke za raščlanjivanje mogu imati čvrsto kodirane pretpostavke ili greške koje ne uzimaju u obzir trocifrene brojeve glavnih verzija programa”, ističe se.

Srećom, programeri za oba pretraživača imaju plan. Ako postoje problemi sa sajtovima koji se ne mogu riješiti prije nego što se verzije objave, oba preglednika će zamrznuti brojeve verzija na 99 u User-Agents nizovima ili će unijeti zamjene koda da bi se riješili problemi

Oba preglednika su također zamolila programere da testiraju svoje stranice sa Firefox/Chrome 100 User-Agentima. Preglednici bi trebalo da stignu 29. marta (Chrome) i 3. maja (Firefox).