in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Dodatna pomoć oboljelim: Odobrena prva smartfon aplikacija za doziranje inzulina

Ovo je prvi put da će se jedna Android i iOS aplikacija za pametni telefon smjeti koristiti za doziranje

Američki proizvođač medicinskih uređaja sa sjedištem u San Diegu u Kaliforniji pod nazivom Tandem Diabetes Care koji razvija infuzijsku terapiju inzulinom, dobio je dozvolu za kliničku primjenu nadogradnje aplikacije za doziranje inzulina koja upravlja t:slim X2 uređajem za injektiranje.

Ovo je prvi put da će se jedna Android i iOS aplikacija za pametni telefon smjeti koristiti za doziranje inzulina dijabetičarima pomoću t:slim X2 pumpice.

Korisnici pumpi moći će programirati ili otkazati bolusne doze inzulina, koje se uzimaju u vrijeme obroka i ključne su u održavanju razine glukoze u krvi pod kontrolom.

“Davanje bolusne doze u vrijeme obroka pomoću pumpe korištenjem aplikacije za pametne telefone nudi praktično i diskretno rješenje”, rekao je John Sheridan, predsjednik i izvršni direktor Tandem Diabetes Care.

Tandem Diabetes Care vodeća je kompanija za uređaje za dijabetes. Njegova mobilna aplikacija t:connect već prikazuje trendove šećera u krvi korisnika, povijest isporuke inzulina te sva upozorenja i alarme.

Tandem kaže da će nadogradnju aplikacije dostaviti odabranim korisnicima ovog proljeća, a tokom ljeta će je lansirati za opću upotrebu, navodi portal Vidi.