in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Dobro razmislite prije nego što odlučite nekoga uvrijediti: Twitter pooštrava pravila!

Stiže nova opcija

Twitter, kao i sve ostale društvene mreže često su na udaru kritika jer ne uspijevaju spriječiti zlostavljanja i zaštititi svoje korisnike koje se putem njih napada, vrijeđa, izruguje i slično. Različiti su načini na koji se kompanije pokušavaju boriti protiv takvog zlostavljanja, a Twitter je prošle godine počeo s testiranjem opcije nazvane Safe Mode.

Sigurnosni mod od septembra je dostupan malom broju korisnika, a iz kompanije su ove sedmice najavili kako će proširiti njegovu dostupnost većem broju korisnika i na većem broju tržišta. Za početak, to su zemlje u kojima se govori engleski jezik (SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija…), a na temelju iskustva korisnika moći će poboljšati tu opciju i bolje zaštititi osobe koje se nađu na udaru virtualne zajednice.

Jedan od noviteta Safety Modea jest što će ubuduće ovaj alat sam upozoriti korisnike kada bi trebali aktivirati ovaj zaštitni mehanizam. Njegovom aktivacijom automatski se na sedam dana blokiraju računi korisnika koji na tvitove odgovaraju neprikladnim rječnikom – uvredama, širenjem mržnje itd. Dok je sigurnosni mod aktiviran, korisnici čiji su računi blokirani više neće moći pratiti profil korisnika koji je objavio tvit zbog kojeg su blokirani, niti će moći vidjeti odgovore na taj tvit te, naravno, korisniku neće moći slati poruke.

Prednost ovog načina zaštite je što korisnici više neće morati manualno blokirati svaki račun posebno, već će to prepustiti Twitteru, odnosno njegovom algoritmu. Taj će algoritam proučavati ne samo riječi koje se koriste u tvitovima i odgovorima na tvitove, već i odnos korisnika koji komuniciraju. Ako osobe često komuniciraju i odgovaraju jedno drugom na tvitove, uprkos neprikladnom rječniku, Twitter ih neće blokirati.

Trenutno nije poznato kada će ova opcija biti globalno dostupna, piše Tech Crunch.