in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zaštitar koji je nacrtao oči na slici koja vrijedi milione: “Budala sam, mislio sam da je dječji crtež”

Kaje se

Posjetitelji muzeja u ruskom Ekaterinburgu su se šokirali nakon što su primijetili da je netko šarao po vrijednoj slici. Vasiliev je hemijskom olovkom nacrtao oči na slici naziva ‘Tri figure’, autorice Anne Leporskaje.

Ruski zaštitar Aleksander Vasiliev (63) vandalizirao je avangardnu sliku vrijedu oko milion dolara. Ta priča je obišla svijet, a sad se oglasio i sam Aleksander.

– U grupi su bile učenice koje su mi rekle ‘nacrtaj im oči, ti radiš ovdje’. Vjerovao sam da je ta slika zapravo djelo tih mladih ljudi. Pitao sam ih ‘jesu li ovo vaši radovi’. Na to su mi odgovorile potvrdno. Dale su mi hemijsku, nacrtao sam oči. Mislio sam da je to bio dječji rad – pokušao je objasniti, piše Daily Mail.

Kaže, nije znao koliko je ta slika vrijedna.

– Da sam barem znao da su te slike donesene iz Moskve i da su toliko vrijedne. Ah, zašto sam to učinio – upitao se.

Kaže i kako je odmah nakon incidenta zatražio da ga puste kući jer su ga “počele boljeti rane iz rata”.

Naime, u čečenskom ratu Vasiliev je, kao viši poručnik, bio ranjen sa slabim šansama da preživi. Kasnije je odlikovan za hrabrost. Njegova supruga Julia, koja je medicinska sestra, tvrdi da je njezin muž “normalan čovjek, ali da može biti naivan poput djeteta”.

I dok, prema jednom izvoru, tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da je zaštitar bio agresivan na ispitivanju, on poručuje: “Želim da me svi ostave na miru. Želim živjeti u miru sa svojom ženom”

Podsjetimo, Aleksander je skupocjenu sliku uništio na svoj prvi radni dan. Slika je povučena s izložbe i vraćena u državnu galeriju u Moskvi iz koje je posuđena. Procjenjuje se kako će restauracija koštati oko 250.000 rubalja, što je oko 3300 dolara. Zaštitaru prijeti novčana kazna od 395 funti i jednogodišnja kazna u obliku popravnog rada. Zaštitar je dobio otkaz.