in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Laptop na izdisaju? Provjerite ove znakove za uzbunu!

Nemojte ih ignorirati

Situacije u kojima laptop odjednom prestaje raditi kako treba mogu biti prilično nezgodne. Uočite li neke od ovih znakova, nemojte ih ignorirati.

Sve na ovom svijetu ima životni vijek, pa tako i prijenosni računari. Kako je riječ o uređajima koji su postali nezaobilazni dio rada i učenja, situacije u kojima odjednom prestaju raditi kako treba mogu biti prilično nezgodne.

Evo pregleda pet znakova po kojima ćete znati je li vaš laptop u problemima i savjeta što poduzeti.

1. Laptop počinje sporije raditi

Brojni su razlozi zašto rad računara može biti usporen. Na primjer, možda niste preuzeli i instalirali najnovije izdanje softvera ili ste nakrcali njegovu memoriju preko svake mjere. Ali, ponekad to može biti znak kako se bliži kraju svog radnog vijeka.

2. Baterija se ne puni kao prije

Baterije u pravilu s vremenom gube kapacitet, što znači kako sve kraće traju i sve se brže pune. Ovo nije drastična već postupna promjena. Stoga držite oko na bateriji i pripazite koliko često morate puniti.

3.Laptop se blokira i prestaje raditi

Više je razloga zašto može doći do smrzavanja računara. Na primjer, do toga može dovesti aplikacija koja je prestala raditi, ali i zbog toga što se na vašem uređaju našao zlonamjerni softver.

No, ako nije ništa od navedenog moguće je kako je vaš laptop jednostavno star ili ga trebate osvježiti nadogradnjom.

4. Stalno gasi sam od sebe

Opet, brojni su razlozi zašto bi se računar mogao ugasiti sam od sebe, od već spomenutog malwarea do toga da se na osjetljivim elektroničkim komponentama u njegovoj unutrašnjosti nakupilo previše prašine, zbog čega se pregrijalo.

5. Ne možete nadograditi laptop na najnoviji softver

Ako ne uspijete instalirati najnovija izdanja operativnog sistema i aplikacija koje koristite, s vremenom će vaše laptop početi sporije raditi, a vi ćete ostati bez pristupa sve većem broju opcija, I još ćete pritom biti u većoj mjeri izloženi sigurnosnim rizicima.

Dakle, ako vaše laptop ne podržava nadogradnje operativnog sustava i ključnih aplikacija, vrijeme je za novo.

Šta možete poduzeti ako je vaš laptop na izdisaju?

Postoji nekoliko trikova koje možete isprobati kako biste uklonili ili barem umanjili probleme koji otežavaju rad vašeg laptopa.

1. Počistite memoriju

Obrišite sve što vam nije neposredno potrebno i što ne koristite. Datoteke koje ne želite trajno obrisati prebacite na vanjski čvrsti disk i/ili na prostor za pohranu u računarskom oblaku.

2. Otkrijte u čemu je problem

Konzultirajte stručnjaka kako biste ustanovili što ne štima s vašim računarom kako biste mogli precizno utvrditi o čemu se radi i ukloniti problem.

3. Provjerite jamstvo

Novi laptopi u pravilu dolaze s jamstvom koje traje barem godinu dana, ako ne i duže. To može biti korisno ako je prijenosnik počeo stvarati probleme dok jamstvo još traje jer ćete uštedjeti na troškovima popravka.

4. Pripremite se na kupovinu novog laptopa

Moguće je kako vašem računaru jednostavno nema pomoći. U tom slučaju ćete morati nabaviti novo. Korisno je početi štedjeti za iduće računalo čim ste kupili sadašnje.

Ostavite barem manji iznos sa strane svaki mjesec kako biste manje platili odjednom kad dođe vrijeme za kupovinu, piše Make Use Of,