in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) “Selo duhova” izronilo poslije 30 godina u Španiji

Selo Aceredo u španskom severozapadnom regionu Galicija ponovo je izronilo ispod rijeke Limije

Selo duhova potopljeno prije 30 godina ponovo je izronilo ispod rezervoara nakon što je velika suša ispraznila branu na španskoj granici sa Portugalom.

Selo Aceredo u španskom sjeverozapadnom regionu Galicija ponovo je izronilo ispod rijeke Limije prvi put od 1992. godine, kada je to područje poplavljeno da bi se napravilo mjesta za rezervoar.

Rezervoar Alto Lindoso je trenutno na 15 posto svog kapaciteta nakon suše, koja bi mogla da se pogorša narednih sedmica, upozorio je izvor iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

“Kao da gledam film. Osjećam tugu. Osjećam da će se to desiti tokom godina zbog suše i klimatskih promjena”, rekao je Maksimino Perez Romero (65) iz grada Korunja.

Sablasne ruševine privukle su gomile turista, a mnogi su otkrili ostatke koji su nekada činili vrata ili grede dok su pretraživali ispod polusrušenih krovova, ili hrpe flaša ispred onoga što je nekada bio kafić.

Među ruševinama je i nekadašnja fontana sa vodom koja i dalje teče iz cevi i stari automobil pored srušenog zida. Gradonačelnik regiona u kojem spada i Aceredo je za ovu situaciju okrivio nedostanak padavina proteklih mjeseci, posebno u januaru.

Kao odgovor na sušu, portugalska vlada je 1. februara naredila šest brana, uključujući Alto Lindoso, da skoro u potpunosti zaustave upotrebu vode za proizvodnju električne energije i navodnjavanje, prenosi Independent.

EDP je prema Reutersu rekao da je nizak nivo rezervoara uslijed suša, ali je dodao da “efikasno” upravlja vodnim resursima i da su oni iznad minimalnih zahtjeva.

Podsjećamo, brojna sela u Španiji prošle godine su se žalila zbog korištenja brana nakon brzog povlačenja iz jezera Iberdrola u zapadnoj Španiji. EDP je odgovorio da poštuje pravila.

Najnoviji podaci Ministarstva za zaštitu životne sredine pokazuju da su rezervoari u zemlji na 44 posto svog kapaciteta, što je znatno ispod prosjeka od oko 61 posto tokom posljednje decenije, ali i dalje iznad nivoa registrovanog u suši 2018.