in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Meta prijeti EU ukidanjem Facebooka i Instagrama

Meta je suptilno zaprijetila Europskoj uniji da bi njezini korisnici mogli ostati bez Facebooka i Instagrama

Zakopana u Metinom opsežnom godišnjem izvještaju za američku Komisiju za vrijednosne papire (SEC), podnesenom u četvrtak, nalazi se iznenađujuće oštra rečenica koja prikazuje scenarij u kojem će kompanija Meta možda morati u potpunosti ukinuti Instagram i Facebook u Europi.

Američki mediji ovakvu mogućnost vide kao nevjerovatno sretnu okolnost za Europljane, a neki od medija čak pozivaju da se isto dogodi i u SAD-u.

Problem za Metu su europski propisi o podacima koji sprječavaju prijenos podataka Europljana na američke servere. U osnovi, Meta kaže da je mogućnost obrade korisničkih podataka između zemalja ključna za njegovo poslovanje, kako operativno tako i za ciljane oglase.

Europski zakoni namijenjeni zaštiti privatnosti korisnika žele zadržati podatke korisnika u nadležnosti (i na teritoriju) EU-a. Obzirom da Meta nije uspjela postići nove sporazume o dijeljenju podataka, sad Europskoj uniji prijete ukidanjem Facebooka i Instagrama.

“Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka među našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja naših usluga, način na koji pružamo naše usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa”, stoji u Metinom saopćenju.

Meta ipak smatra da će moći postići nove sporazume 2022., ali ako to ne učine, ističu “vjerovatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga u Europi, uključujući Facebook i Instagram”.

Londonski financijski list CityAM kontaktirao je Metu, kako bi otkrlonili bilo kakvu pogrešnu interpretaciju navedene oštre rečenice i dobili zanimljiv odgovor.

“Pozivamo regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje mnogih hiljada kompanija koje su se, poput Facebooka, u dobroj vjeri oslanjale na te mehanizme za prijenos podataka na siguran i siguran način”, rekao je Metin potpredsjednik za globalne odnose Nick Clegg za CityAm.

Mnoge se kompanije oslanjaju na Facebook i Instagram oglase kako bi se povezale s kupcima i prodale svoje proizvode. Zbog utjecaja koje bi uklanjanje platformi imalo na europska poduzeća, scenarij bez ovih glavnih igrača društvenih medija sigurno malo vjerovatan, prenosi Mashable.