in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Mogu li autonomna vozila “driftati”?

Čak su i objavili video u kojem su se pohvalili svojim uspjehom

Većina onih koja se trenutno testira na cestama – ne može. No, istraživači s Instituta Toyota Research (TRI) modificirali su model Supra sports kako bi bez problema driftao i izvodio vratolomije na stazi za utrke. I sve to bez vozača u automobilu.

Čak su i objavili video u kojem su se pohvalili svojim uspjehom.

I dok bi neki mogli reći da je najveći užitak (a i dokaz vještine), kad sami za volanom driftate po stazi, japanski istraživači ističu kako su ovo napravili u ime automobilske sigurnosti, prenosi Zimo.

“Naš je cilj koristiti napredne tehnologije koje povećavaju ljudske sposobnosti, ne zamjenjuju ih”, ističu u objavi za medije.

Naime, žele otkriti kako profesionalni vozači utrka reagiraju u pojedinim situacijama – poput onih kad neočekivano naiđu na zaleđenu cestu, te ta saznanja iskoristiti za unaprjeđenje automobilske sigurnosti. Unapređujemo kontrolu nad automobilom, kako bismo običnim vozačima dali instinkte i reflekse profesionalnih vozača, ne bi li se lakše snašli u najizazovnijim situacijama i tako bili sigurniji na cesti, dodali su.

Pojasnili su kako, na veoma mokrim i skliskim cestama, profesionalni vozači utrka često koriste “driftanje” kako bi savladali zavoj. Kod prosječnih vozača to nije slučaj.

Kako bi to ostvarili, istraživači testiraju Supru sport u različitim ekstremnim uvjetima, što rezultira s ogromnim količinama podataka. Dovoljno je reći da računar u Supri izračunava rutu automobila 20 puta u sekundi, a može primijeniti kočenje na svaki kotač zasebno, prenosi TRI.