in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

PlayStation planira izbaciti više od deset ”Live Service” igara do 2026.

Budućnost

PlayStation planira da izbaci ”više od 10” live service igara do marta 2026. godine, a kupovina Bungie-a će sigurno pomoći u tom poduhvatu.

”Kroz blisku saradnju sa Bungie i PlayStation Studios, cilj nam je da izbacimo više od deset live service igara do kraja fiskalne godine, 31. marta 2026.”, izjavio je Hiroki Totoki (Sony CFO) tokom posljednjeg earnings call-a.

Za one koji možda nisu upoznati, live service igre su igre koje se vremenom ažuriraju novim sadržajima, i često zarađuju većinu novca preko prodavnica u igri, a ne početnom prodajom. Totoki je ukazao na ogroman rast prihoda ovog tipa igara kao dio razloga zašto se Sony odlučio da koristi ovaj model. Od 2014. do 2021. godine, prosječni godišnji prihodi live service igara su se uvećavali za po 15%, objašnjava IGN.

Totoki je izjavio i da je rano ulaganje Bungie-ja u ovaj tip igara, sa lansiranjem Destiny-a 2014. godine, donio kompaniji ”bogato iskustvo i vrhunsku tehnologiju u ovoj sferi,” nešto što Sony vidi kao veliku prednost studija.

Bit će ovo velika promena za first-party Sony igre, koje su uglavnom fokusirane na narativna iskustva za jednog igrača, a većina je dobila i velika priznanja. Mala je vjerovatnoća da će Sony totalno odustati od ovih igara, ali izgleda da će live service igre postati glavni dio kompanije.

Bungie već radi na ”komičnom” novom IP-u koji vrlo lako može da bude dio selekcije live service igara koje Sony planira da izbaci.

Totoki je takođe pomenuo da kompanija planira i da proširi svoje prisustvo na platformama koje nisu PlayStation, a kao primjer dao je uspjeh God of War verzije za PC. Ovi planovi su možda vezani za Xbox Game Pass konkurenta na kome radi Sony, ali i nastavak lansiranja first-party PlayStation igara na PC-u, i rad sa Bungie-jem u multiplatformskom okruženju.

Sony računa da će kombinacija live service igara i izdanja na više platformi donijeti velike profite kompaniji u narednim godinama.