in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Oglasio se Zuckerberg: Meta izgubila 10 milijardi dolara na metaverseu

Nova vizija

U oktobru prošle godine Mark Zuckerberg i društvo iz Facebooka podigli su priličnu količinu prašine najavom metaversea, paralelnog digitalnog VR svijeta u kojem ćemo jednog dana svi boraviti, raditi, zabavljati se i družiti uz pomoć VR naočala i headsetova.

Povodom toga Facebook je čak odlučio promijeniti ime krovne kompanije u Meta, a za razvoj metaversea je zadužio svoju diviziju Reality Labs. Mada je mnogima sama riječ metaverse zvučala kao nešto iz SF literature i samo zbog nje je Zuckerbergova vizija privukla puno pažnje javnosti, drugi su u njoj vidjeli samo sofisticirani način marketinga koji bi Facebooku trebao povećati prodaju Oculus Quest 2 headsetova, a proizvođače VR hardvera i softvera natjerati da rade svoje proizvode za Facebookovu platformu.

Mada su se u metaverse uključile mnoge kompanije partneri, dobar dio najvećih zasad ne namjerava raditi ništa po tom pitanju, a Apple je u samom startu izjavio da ga metaverse uopće ne zanima.

Meta sada postaje svjesna da će je metaverse puno koštati, a najnoviji financijski izvještaj kompanije to najbolje potkrepljuje, jer se iz njega vidi da je Reality Labs tokom prošle godine Facebooku ostvario gubitak od 10 milijardi dolara.

Zuckerberg je u obraćanju investitorima rekao da to neće nimalo omesti dalji razvoj metaversea jer kompanija vidi jasan smjer kretanja, “iako putanja prema naprijed nije savršeno definirana”.

Šef Facebooka je ujedno najavio planove o lansiranju novog high-end VR headseta i razvoj mobilne inačice Horizon VR iskustva, prenosi Vidi.