in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Teslin najveći projekt u 2022. neće imati veze s auto industrijom

Budućnost

Šef SpaceX-a, Tesle i Neuralinka Elon Musk nedavno je odvažno izjavio da će Teslin robot humanoid biti najvažniji proizvod na kojem će Tesla raditi u 2022.

Ako pitate Elona Muska, Teslin najveći projekt u 2022. neće imati veze s auto industrijom. Zaboravite Cybertruck i Roadster – glavni lik ove priče je robot koji, bar za sad, ima interno ime Optimus. Riječ je, kaže Musk, o “najvažnijem proizvodu na kojem radimo ove godine”.

Business Insider podsjeća da je Muskova kompanija robota prvi put predstavila tokom događaja AI Day održanog u kolovozu prošle godine. Riječ je o 57 kilograma teškom humanoidnom robotu čiji će zadatak biti preuzimanje monotonih i opasnih fizičkih zadataka. Optimus je, ukoliko vam je poznat, također poznat pod imenom Tesla Bot. Koristit će istu umjetnu inteligenciju kao i sustav za navigaciju Autopilot, samo prilagođenu za potpuno drugu skupinu zadataka.

Musk je sredinom ove sedmice rekao da robot s vremenom može ‘postati značajnijim proizvodom od naših (Teslinih, op.a.) automobila’. Također je spomenuo da će prvo početi raditi u tvornici Tesla i da će obavljati posao “prenošenja dijelova ili nešto slično tome”.