in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Meta pravi najveći superkompjuter na svijetu

AI Research SuperComputer

Meta je saopštila da pravi superkompjuter, najveći superkompjuter na svijetu koji koristi vještačku inteligenciju.

“AI Research SuperComputer” bit će moćna mašinja za učenje, koja će u budućnosti “sprovesti metauniverzum u život”, navode iz kompanije.

“Ovaj računar će nam omogućiti lakšu moderaciju, kao i sam kontekst, jezik i ton objava. Kada bude potpuno izgrađen, broj čvorova će se udvostručiti što će ga, prema našim saznanjima, učiniti najbržim računarom za vještačku inteligenciju na svijetu”, rekao je za CNN Shubho Sengupta,, inženjer u kompaniji Meta.

“Meta je napravila najveći AI superkompjuter na svijetu i zovemo ga ‘RSC for AI Research SuperCluster’ i završit ćemo ga do kraja kasnije ove godine. Ono što sada pravimo i gradimo sa ovim superkompjuterom nalaže milijarde i milijarde operacija u sekundi, u čemu će nam RSC pomoći, pa će vještačka inteligencija moći da uči iz milijardi primjera i da savlada stotine svjetskih jezika, kao i mnoge druge stvari. Bit će sjajno”, rekao je Zuckerberg za “The Register”.

Research Super Computer će sadržavati 16.000 Nvidia A100 GPUs i 4.000 AMD Epyc Rome 7742 procesora.

Pored Nvidia i AMD čipova, Penguin Computing firma iz Kalifornije takođe radi na ovom projektu i oni su zaduženi za sigurnost i infrastrukturu AI superkompjutera.