in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Turska: Krave koje obitavaju u zatvorenom tokom zime dobivaju VR naočale kako bi se osjećale kao da su na otvorenom

Tehnologija i životinje

Koncept virtualne stvarnosti ima za cilj stvaranje okruženja u kojem se korisnici mogu osjećati kao da su u drugom svijetu. Ova tehnologija se uglavnom koristi u gaming industriji, ali čini se da je našla svoj put i u poljoprivrednoj industriji te stočarstvu.

U Aksarayu u Turskoj, krave koje su zatvorene tokom zime dobile su VR naočale koje bi im trebale omogućiti da se osjećaju kao da su na otvorenom. Takav potez, zapravo, ima za cilj povećanje proizvodnje mlijeka kod krava, a čini se da tehnologija djeluje. Od proizvodnje oko 5,7 galona dnevno, krave s VR naočalama sada proizvode 7 galona dnevno, piše Ubergizmo.

Iako se čini kao nova i nikad korištena metoda, to ipak nije slučaj. Prije nekoliko godina, ovaj koncept je testiran u Moskvi, u Rusiji, gdje su se VR naočale koristile kako bi pomogle kravama da smanje anksioznost i povećaju proizvodnju mlijeka, tako da je jasno da na temelju dosadašnjih testova ova metoda zapravo funkcionira.

Izzet Kocak, stočar čije su krave dobile VR naočale, je zadovoljan rezultatima do te mjere da namjerava kupiti dodatnih 10 naočala za svoje krave.