in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Najpoznatiji servis za pronalaženje titlova je hakiran, ukradeni podaci o svim korisnicima

OpenSubtitles

Internetski servis OpenSubtitles popularno je mjesto na kojem se mogu pronaći miliona titlova za filmove i serije. Stranica je pokrenuta 2006. godine, osmislio ju je i stvorio jedan slovački programer, a kao veliki repozitorij titlova u manje-više nepromijenjenom obliku postoji do danas.

Ono što se sada dogodilo očito ne pretjerano ažurnoj i sigurnoj stranici bilo je očekivano – napali su je hakeri, pristupili njezinoj SQL bazi i kopirali podatke o svim registriranim korisnicima. Njih je gotovo 7 miliona, a hakeri sada imaju pristup svim podacima koje su tamo ostavili. Najvažnije, imaju njihove e-mail adrese i pripadajuće lozinke.

Napad se dogodio lani

Hakerski upad u ovaj sustav dogodio se još lani, o čemu su napadači izvijestili vlasnike stranice kako bi od njih iskamčili otkupninu. Novac nisu dobili, jer je navodno bila riječ o prevelikom zahtjevu. Na službenom forumu kažu kako im je napadač čak i objasnio kako je napad izvršen i pomogao im zakrpati sigurnosne propuste – no, kako plaćanja otkupnine nije bilo, bazu je pustio u javnost, prenosi portal Bug.

Svim registriranim korisnicima servisa OpenSubtitles sada se preporuča da, kako je to i običaj u ovakvim slučajevima, resetiraju svoje lozinke za taj servis i provjere koriste li istu kombinaciju e-maila i lozinke negdje drugdje. Ako da, i to je potrebno promijeniti.