in , , ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Znate li kako je nastao PlayStation?

Historija

Znate li ko je odigrao ključnu ulogu u osmišljavanju prve PlayStation konzole, koji je PlayStation najprodavanija igraća konzola svih vremena, a koji je model neočekivano podbacio? Odgovori na ova pitanja samo su neke od mnogih zanimljivosti iz burne povijesti legendarne konzole koje vas čekaju u nastavku.

Početkom devedesetih Sony je tek razmišljao o ulasku u gaming industriju. Vodeći igrači tada su bili Nintendo i Sega, a Sony je trebao surađivati na njihovim nadolazećim projektima. Međutim, nakon što je Sega odustao zbog Sonyjevog manjka iskustva u razvoju igraćih konzola, a Nintendo se u posljednji tren opredijelio za suradnju s Philipsom, Sonyjevom razvojnom timu nije preostalo drugo nego osmisliti vlastitu konzolu.

Sonyjev razvojni tim predvodio je Ken Kutaragi, danas poznat kao “otac PlayStation konzole”. Kutaragi je bio svojevrsni odmetnik koji se često protivio Sonyjevim poslovnim odlukama, ali upravo je on motivirao tadašnjeg predsjednika Sonyja na izradu vlastite konzole nakon fijaska s Nintendom.

Prvi PlayStation ugledao je svjetlo dana 1994. godine. 3D grafika, čitač CD-a, bogata knjižnica video igara i niža cijena od konkurencije pomogli su da PlayStation postane najpopularnije ime u svijetu video igara te da tu titulu kontinuirano drži već skoro tri desetljeća. Crash Bandicoot, Final Fantasy, Tomb Raider, Resident Evil, Gran Turismo, Grand Theft Auto i Mortal Kombat neke su od legendarnih igara koje ste mogli igrati na prvoj PlayStation konzoli.

PlayStation 2 oborio je sve rekorde

Činilo se da ništa ne može nadmašiti uspjeh Sonyjeve konzole, ali to se ubrzo pokazalo netačnim. Sony je 2000. godine predstavio PlayStation 2 koji sa 155 miliona prodanih primjeraka do danas drži rekord najprodavanije igraće konzole svih vremena.

Osim što je imala snažan procesor i grafičku karticu, PlayStation 2 je ujedno bila prva igraća konzola sa čitačem DVD-a te priključak za USB. Igrači su na raspolaganju imali knjižnicu od preko 2000 video igara, a nova je konzola bila kompatibilna i s PS1 igrama. Popularni naslovi video igara koji su obilježili drugu generaciju PlayStation konzole su Kingdom Hearts, God Of War, Jak and Daxter, Ratchet and Clank i Guitar Hero.

PlayStation 3 kao najambiciozniji Sonyjev projekt

2005. godine predstavljen je najambiciozniji Sonyjev projekt do tada.

PlayStation 3 je pokretao Sonyjev vlastiti procesor nastao u suradnji s Toshibom i IBM-om, dok je grafička kartica nosila Nvidijin potpis.

Zahvaljujući HDMI-ju konzola je reproducirala sadržaje HD rezolucije, imala je priključak za USB i podršku za WiFi, bila je kompatibilna s igrama za PS1 i PS2, a ujedno je bila prva konzola ikada sa čitačem Blu-Raya te prva PlayStation konzola s bežičnim kontrolerom. Međutim, priključci za HDMI i USB, mogućnost spajanja na internet te čak 60 GB za pohranu bili su dostupni samo na skupljoj verziji konzole. Za nju je trebalo izdvojiti čak 599 američkih dolara, što je među fanovima izazvalo veliko negodovanje te je rezultiralo slabom prodajom, navodi Geek.

To nije bio jedini problem. Napredan hardver i komplicirana arhitektura predstavljali su prevelik zalogaj za brojne proizvođače video igara zbog čega je katalog PS3 igara isprva bio vrlo škrt. No, s vremenom se situacija popravila i upoznali smo se s legendarnim naslovima poput The Last of Us, Uncharted i Red Dead Redemption.

U idućih par godina Sony je uveo nekoliko preinaka s ciljem smanjenja cijene PS3 konzole, a to je nažalost dovelo do ukidanja podrške za PS1 i PS2 igre.

PlayStation 4 stigao uz pristupačnu cijenu

Do 2013. godine Sony je naučio lekciju. PlayStation 4 pušten je u prodaju po pristupačnoj cijeni i s hardverom vrlo sličnim konkurenciji, ali s boljom grafikom i bržim RAM-om.

Tri godine kasnije u prodaju su došli PS4 Slim kompaktnog dizajna te PS4 Pro s mnogo bržim radnim taktom procesora, još impresivnijom grafikom te podrškom za 4K. Igrači avanturističkog duha i dubljih džepova mogli su kupiti naglavni komplet PS VR i uživati u virtualnoj stvarnosti. Osim već dobro poznatih franšiza, na PS4 svjetlo dana su ugledali i novi indie naslovi poput Celeste, Hellblade: Senua’s Sacrifice, A Plague Tale: Innocence, Dead Cells… Nažalost, PS4 ne podržava igre s ranijih konzola.

PlayStation 5 nas uvodi u novu eru igraćih konzola

Nova era PlayStation igraćih konzola počela je 2020. godine. Vrhunski hardver, impresivna 4K grafika, izuzetno brzo vrijeme učitavanja igara, najbolji kontroler do sada te podrška za PS4 igre samo su neki od razloga zašto trebaš kupiti PlayStation 5. Postoje dvije verzije PS5 konzole – osnovni model ima čitač Blu-Ray diskova, dok druga varijanta konzole nema fizički pogon za disk pa je igre moguće pokretati isključivo u digitalnom formatu.

PlayStation 5 je tek stigao na police trgovina, ali uzbudljivo je zamišljati kakve revolucionarne novitete će donijeti nadolazeće PlayStation konzole. Sudeći po inovacijama u zadnjih tridesetak godina, nove i stare generacije ljubitelja video igara čekaju nezaboravne avanture.