in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Bivša TikTok moderatorica tuži kompaniju zbog psihičkih trauma: Više od 11 sati pregledavala video sadržaje koji uključuju nasilje, pucnjave, seksualne napade…

Sudski epilog

Bivša TikTok moderatorica, Candie Frazier, tuži kompaniju, tvrdeći da nije uspjela zaštititi njeno mentalno zdravlje nakon što je stalno bila izložena traumatičnom video sadržaju s kojim se morala svakodnevno suočavati na svom radnom mjestu.

Frazier kaže da je do 12 sati dnevno pregledavala videozapise koji su prikazivali “ekstremno i eksplicitno nasilje”. Njeno mentalno zdravlje je ugroženo zbog izloženosti takvom sadržaju te se suočila s dijagnozama anksioznosti, depresije i PTSP-a.

S druge strane, iz TikTok-a navode da njihova platforma promovira “brižno radno okruženje”, a kako bi zaštitila svoje korisnike, zaposlila je hiljade moderatora širom svijeta koji filtriraju videozapise i račune koji krše pravila, prenosi BBC.

Frazier tuži i TikTok i njegovu matičnu kompaniju kineskog tehnološkog diva Bytedance. Tvrdi da je u ulozi moderatorice gledala video snimke seksualnih napada, kanibalizma, genocida, masovnih pucnjava, seksualnog zlostavljanja djece i sakaćenja životinja. Iako Frazier nije bila zaposlena direktno u TikTok-u, već je radila za Telus International, kompaniju koja je bila zadužena za moderiranje sadržaja, tužba je usmjerena ka TikTok-u koji je zapravo slao video zapise.

U tužbi se navodi da je Frazier morala gledati čak 10 videa istovremeno kako bi mogla odraditi svoju kvotu te da TikTok nije ispunio industrijske standarde osmišljene da smanje potrebu za moderiranjem sadržaja. Uz to, kompanija se tereti i za kršenje kalifornijskog Zakona o radu jer, kako navode, ista nije osigurala sigurno radno okruženje.

TikTok nije komentirao ovaj slučaj, ali su iz kompanije objasnili da nastoje “promicati brižno radno okruženje za zaposlenike i korisnike”.