in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kosovo zabranjuje kriptorudarenje

Energetska kriza

Kosovo je, suočeno s energetskom krizom, slično kao i nedavno Iran, uvelo mjeru kojom se zabranjuje rudarenje kriptovaluta u toj zemlji tokom ove zime.

Njihova ministrica gospodarstva Artane Rizvanolli ovu je odluku objavila u utorak, navodeći kako je ona dio nužnih mjera koje imaju za cilj spriječiti nestašicu električne energije. Na Kosovu su već ranije uvedene povremene redukcije u opskrbi zbog toga što je potražnja nadmašila trenutačne mogućnosti elektroenergetskog sustava.

Ministrica je poručila kako je odluka o zabrani rudarenja kriptovaluta donesena na temelju preporuka njihovog tehničkog savjeta. Zabranu rudarenja nadgledat će i provoditi policija, koja će raditi i na identificiranju lokacija na kojima se ovakva aktivnost provodi, a prema potrebi će i intervenirati u nakani da se ona zaustavi.

“Ove mjere uvedene su kako bi se spriječili mogući neočekivani ili dugoročni nedostaci u proizvodnji, prijenosu i opskrbi električnom energijom te da bismo prevladali energetsku krizu bez da dodatno opterećujemo stanovnike Kosova”, izjavila je Rizvanolli.

Kad je riječ o rudarenju kriptovaluta, ono je posljednjih godina tamo postalo vrlo popularno. Naime, zbog relativno jeftine električne energije mnogi su se, primarno mladi, njime počeli baviti kako bi ostvarili zaradu, prenosi Bug.