in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Legendarni BlackBerry “odsvirao kraj” za stare modele

Bez podrške

Prvi dani ere pametnih telefona bili su pomalo haotični. Postojao je veliki broj kompanija koje su se u isto vrijeme takmičile za parče tržišnog kolača.

BlackBerry je bio jedna od onih kompanija koje su uspjele da zadrže lojalne sljedbenike dugi niz godina, ali kako su Apple iPhone i Google Android postali dominantne platforme, BlackBerry je nekako pao u zaborav.

Kompanija je pokušala da pronađe načine da zaobiđe ovu situaciju tako što je omogućila licenciranje svog brenda, ali su ti uređaji izgledali kao da su stigli prekasno, podsjeća Arstechnica.

Stoga ne predstavlja iznenađenje to što je BlackBerry na kraju odlučio da prekine sa radom na polju mobilnih uređaja. Kompanija je najavila da će 4. januara 2022. ukinuti različite ključne servise koji su podržavali njene mobilne uređaje.

“Kao još jedna prekretnica na putu BlackBerry-ja, preduzet ćemo korake da povučemo iz opticaja stare usluge za BlackBerry 7.1 OS i ranije, BlackBerry 10 softver, BlackBerry PlayBook OS 2.1 i starije verzije, sa prestankom upotrebe ili datumom prestanka rada 4. januara 2022. Od ovog datuma, uređaji koji koriste ove starije servise više neće pouzdano funkcionisati, uključujući podatke, telefonske pozive, SMS i 9-1-1 funkcionalnost”, navode iz kompanije.

Sam BlackBerry kao kompanija se ne gasi. Kompanija nastavlja sa radom i njen fokus će biti na pružanju inteligentnog sigurnosnog softvera i usluga kompanijama i vladama širom svijeta.