in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Izolovane ljudske moždane ćelije uče da igraju Pong brže nego umjetna inteligencija!

Nevjerovatno

Istraživači su postavili mreže neurona u eksperimentalne posude, ubacili ih u ono što nazivaju jednostavnijom verzijom Matriksa, samo da bi otkrili da mogu da ih nauče da igraju Pong brže od umjetne inteligencije.

Kako prenosi New Scientist, istraživači iz Cortical Labs su objasnili da su uspjeli da razviju grupe ljudskih neurona i spakuju ih u organoidne mini-mozgove (proces koji se takođe koristi za ubacivanje moždanih ćelija neandertalaca u crab robote) i povežu ih na interfejse mikro-elektroda. Ti interfejsi pulsiraju sa strujom, koji se koriste da efikasno ubijede mini-mozak da se nalazi u igri Pong za jednog igrača.

„Često kažemo da žive u Matrixu“, objasnio je glavni naučni direktor Bret Kejgan. Unutar tog virtuelnog svijeta igre, neuroni mogu da počnu da pomjeraju platforme, i da ih koriste da spriječe Pong lopticu da prođe pored njih.

Ono što je impresivno je koliko brzo mogu da nauče da to rade. Cortical Labs kaže da bi vještačkoj inteligenciji generalno trebalo oko 90 minuta da nauči šta da radi u ovoj situaciji, gdje izgleda da mini-mozak uči za samo 5 minuta. Međutim, AI bi postao mnogo, mnogo bolji u ovom zadatku nakon što bi ga eventualno naučio.

Cortical Labs se nada da će uspjeti da iskoristi ovakve studije za kombinovanje živih neurona u tradicionalnom računarstvu, omogućavajući računarstvu da “riješi probleme u nepoznatim situacijama“.