in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk: “Svemir je ogroman, nismo blokirali nikoga”

Oglasio se direktor kompanije Tesla

Američki milijarder i direktor kompanije “Tesla” Elon Musk, odbacio je tvrdnje da njegov satelitski projekt “Starlink” zauzima previše prostora u svemiru.

Musk je za britanski list “Financial Times” izjavio da desetine milijardi satelita mogu da budu raspoređene u orbitama blizu Zemlje. Njegovi komentari dolaze nakon tvrdnje čelnika Evropske svemirske agencije (ESA) da je Musk “donosio pravila” za komercijalnu svemirsku industriju.

Kina se ranije ove sedmice požalila da je njena svemirska stanica bila prinuđena da izbjegne sudare sa satelitima “Starlinka”.

“Svemir je izuzetno ogroman, a sateliti su veoma mali”, rekao je Musk u intervjuu.

On je odbacio sugestije da njegov projekat “Starlink Internet Services” efektivno ometa ulazak konkurenata u satelitsku industriju, navodeći da u Zemljinoj orbiti ima dovoljno prostora za satelite.

“Ovo nije neka situacija u kojoj mi na bilo koji način efektivno blokiramo druge. Nismo blokirali nikoga ni u čemu”, izjavio je Mask.

“Par hiljada satelita je ništa. To je kao, hej, evo nekoliko hiljada automobila na Zemlji, to nije ništa”, dodao je on.

Generalni direktor Josef Aschbacher je ovog meseca upozorio da će hiljade komunikacionih satelita, koje je lansirao “Starlink”, prouzrokovati daleko manje prostora za konkurente. Naučnici su, takođe, ranije izrazili zabrinutost zbog rizika od sudara u svemiru i pozvali svjetske vlade da podijele informacije o oko 30.000 satelita i drugog svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje.

Kineska svemirska stanica ove godine imala je dva “bliska susreta” sa satelitima “Starlink-a”, tvrdi zvanični Peking. Incidenti su se dogodili 1. jula i 21. oktobra, navodi se u dokumentu koji je Kina ovog meseca dostavila Kancelariji Ujedinjenih nacija za svemirska pitanja.

Muskova kompanija “SpaceX” je već lansirala skoro 1.900 satelita, a planira da rasporedi još nekoliko hiljada, prenosi Tanjug.