in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nova opasnost: Kako prepoznati “online grooming” i zaštititi dijete?

Zaštita najmlađih

Ova opaka tehnika kombinira društvenu interakciju s dječjom potrebom za potvrdom i prihvaćenošću kako bi ih se iskorištavalo, seksualno zlostavljalo ili radikaliziralo. Evo što možete poduzeti

Web je napredovao velikim koracima od 90-ih godina prošlog stoljeća, ali i dalje nije naročito sigurno mjesto za djecu. Među trikovima za kojima predatori posežu često je grooming.

Grooming je izraz koji opisuje uspostavljanje odnosa povjerenja i emocionalne veze između djeteta i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija kako bi se iskoristila njegova lakovjernost i naivnost i naštetilo mu. Tu je tehniku moguće koristiti i za krađu podataka roditelja i slične kriminalne aktivnosti.

Opasan je zbog neograničenih mogućnosti komunikacije putem interneta, njene brzine i velike dostupnosti, a posebno zbog mogućnosti prikrivanja identiteta, spola, dobi i stvarnog izgleda. Korištenjem tih mogućnosti, djecu je puno lakše uvući u potencijalno opasne kontakte i aktivnosti nego putem neposrednog kontakta. Groomingom se može baviti jedna ili više osoba odjednom.

Obično se pritom predstavljaju kao mlađe osobe kako bi lakše stekle povjerenje. No moguće je i to da će reći svoje prave godine te ponuditi svoje iskustvo i ‘mudrost’ kako bi ih dijete prihvatilo kao mentora. Ponekad se pretvaraju da su netko koga bi dijete moglo poželjeti oponašati (na primjer, uspješan sportaš ili muzičar).

Gdje dolazi do groominga?

Na svim lokacijama online na kojima dolazi do društvene interakcije, poput društvenih mreža, foruma, pa čak i igara. Često će početi na jednom mjestu i potom se preliti na druga na kojima je prisutno dijete. Osobe koje se bave time znaju se pretvarati da imaju zajedničke interese s djecom. Odnos zbog toga može početi posve bezazleno, ali se s vremenom može pretvoriti u nešto puno ozbiljnije i opasnije.

Nakon što uspostave prijateljstvo s djetetom prije ili kasnije zatražit će ono što ih zanima. Ispočetka to može biti sitnica, poput fotografije dijela tijela ili virtualne turneje stanom ili kućom u kojoj dijete živi. Kad to dobiju, počet će ga ucjenjivati time da bi dobili još kompromitirajućeg materijala.

Kao i u stvarnom životu, predatori neće moći odmah zloupotrijebiti djecu. Treba proći nekoliko sedmica do mjeseci kako bi polako izgradili povjerenje prije nego što pokažu pravo lice.

Prvi korak je pronalaženje zajedničkih interesa, što postaje jezgrom prijateljstva sa žrtvom. Kad uspiju u tome, potvrđuju djetetove osjećaje i odluke, zbog čega ono smatra da ih predator cijeni.

Nakon što su dovoljno manipulirali djetetom da bi se ono osjetilo posebnim zatražit će nešto zauzvrat. Moguće je kako će tvrditi da im je dijete jedini prijatelj. Ako se dijete ne složi s njima, pretvarat će se da su povrijeđeni i nabijati mu osjećaj krivnje. S vremenom će dijete postati ovisno o njihovoj naklonosti i pozornosti. Predatori će obećati sve što dijete poželi i uvjeriti ga da su njegova obitelj i njegovi prijatelji zlikovci. To čine kako bi naveli dijete na odbijanje pomoći i upozorenja na grooming.

Također će nastojati pridobiti dijete na čuvanje njihovog odnosa u tajnosti. Prikazat će stanje stvari kao da su svi protiv toga da se oni druže i da će se svi urotiti protiv njih bude li otkrivena njihova tajna, piše Make Use Of.

Kako roditelji mogu zaštititi dijete od groominga?

Predatora je, nažalost, uvijek bilo i uvijek će ih biti. Evo što možete poduzeti kako biste zaštitili svoju djecu.

Informirajte dijete

Praktično je nemoguće danas u potpunosti spriječiti dijete u korištenju weba. Stoga je bolje pripremiti ga za sumnjive i potencijalno opasne situacije i ponašanja, upoznati s granicama i ograničenjima. Dijete treba znati prepoznati kad netko pokušava primijeniti grooming na njemu. Među znakovima za uzbunu su nastojanja da se razgovor prebaci s javnog foruma na privatne poruke, traženje osobnih informacija, fotografija i videozapisa, inzistiranje na tajnosti, prijedlog susreta uživo…

Podsjetite ga da sve što je objavljeno online zauvijek ostaje online. Naučite ga da nikad nije u redu ako ga prijatelj pokušava prisiliti na nešto što ne želi.

Izgradite odnos povjerenja s djetetom

Moguće je da dijete traži potvrdu i društvo online zbog toga što ih ne može naći u svom okruženju offline. To ga čini ranjivim i u većoj mjeri izloženim riziku. Ako imate zdrav odnos s djetetom, u kojem se osjeća dovoljno sigurno kako bi vam se povjerilo bez obzira na sve, moći ćete ga bolje pripremiti na mogući susret s predatorom i zaštititi ga.

Surfajte zajedno, igrajte se zajedno

Ovo je iznimno važno, naročito kad je riječ o mlađoj djeci. Roditelji bi trebali provoditi vrijeme s njima i pokazivati stvarno zanimanje za ono što rade dok su online.

Tako dijete neće misliti da ga nadzirete, već uživate u zajedničkoj aktivnosti, a vi ćete moći držati oko na njegovim prijateljima i pobrinuti se za njegovu sigurnost,