in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Milioni informacija o korisnicima: Vaši ukradeni podaci se prodaju na novom dark web tržištu

Cyber sigurnost

Novo dark web tržište se pojavilo, kao omiljeno odredište za prodaju i kupovinu ukradenih korisničkih podataka.

Tržište, pod navodom “2easy” postaje jedan od bitnijih igrača u procesu prodaje ukradenih “logova”, koji su prikupljeni sa približno 600.000 uređaja, a koji su prethodno inficirani malwerom koji krade podatke. Logovi (Logs) su arhive podataka, ukradenih sa kompromitovanih web preglednika ili sistema putem malwera, objašnjava Hothardware.

Najbitniji aspekt logova jeste da oni u velikom broju slučajeva uključuju kredencijale o nalogu korisnika, kolačiće i sačuvane informacije sa kreditnih kartica. 2easy je pokrenut 2018. godine, a ogroman rast je zabilježio u odnosu na prethodnu godinu, kada je prodao podatke sa “samo” 28.000 inficiranih uređaja i kada je smatran nebitnim na dark web tržištu.

Milioni informacija o korisnicima se nude svakodnevno na dark webu, tako da eksperti za cyber sigurnost uporno preporučuju da se preduzimaju odgovarajuće mjere zaštite naloga od potencijalnih prijetnji.

Neke od tih mjera uključuju višestruke korake verifikacije, često mijenjanje lozinke i onemogućavanja privilegija za pristup podacima svim korisnicima.