in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zaraženo više od pola miliona uređaja: Imate ovu aplikaciju?

Jedna aplikacija, iz Google Play prodavnice, potajno je slala kontakte korisnika na ruski server. Zatim je korisnike prijavljivala na skupe pretplatničke servise

Aplikacija je već preuzeta više od pola miliona puta. Ako ste među tih 500.000 korisnika, koji su preuzeli aplikaciju, najbolje je da je odmah izbrišete.

Naziv aplikacije je Color Messages i na sreću, Google ju je povukao iz svoje prodavnice aplikacija. Navodno, aplikacija poboljšava razmjenu tekstualnih poruka dodavanjem emotikona i blokiranjem neželjenih tekstova, ali istraživači cyber sigurnosti u kompaniji Pradeo Security su istakli da program radi mnogo više od toga.

Color Message sa sobom nosi porodicu malvera, pod nazivom Joker. U prošlosti su milioni Android uređaja bili plen Jokera i njegovih varijanti. Joker se smatra “fleeceware” oblikom malwera, jer prvenstveno radi na simulaciji klikova, a zatim presretanju SMS poruka. Na taj način može da vas pretplati na premijum usluge koje ne želite ili čak niste ni čuli za njih.

Joker je ušao u stotine aplikacija, uprkos Google-ovim naporima da otkrije malver i ukloni zaražene aplikacije. Dio problema je što je Jokerov trag izuzetno mali i programeri koriste brojne tehnike da ga sakriju. Još jedna stvar, koju treba napomenuti, jeste da je Color Message takođe poznat po tome da sakriva svoju ikonicu kada se malwer pokrene. Da biste je uklonili, možda ćete morati da odete u Settings ili Play Store.

Pored toga, korisnicima se preporučuje da vode računa o tome gdje preuzimaju aplikacije, prenosi Hothardware.