in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Prijetnje izazvale paniku u američkim školama: Otkazana nastava zbog TikTok trenda

Oglasili se iz TikToka

Nekoliko škola u SAD-u odlučilo je ne održavati nastavu u petak 17. decembra zbog navodnih prijetnji objavljenih na TikToku. Riječ je o okruzima u Kaliforniji, Teksasu, Minesoti i Missouriju. Drugi okruzi su, prema Vergeu, odlučili pojačati policijsku prisutnost i javiti roditeljima da istražuju navodne prijetnje.

Prema svemu sudeći, prijetnje nisu osnovane – štaviše, pitanje je da li uopće postoje. Okružne i lokalne policijske stanice kažu da je sve češći trend referirati na potencijalnu pucnjavu ili bombaški napad 17. decembra, ali nije jasno koliko su specifičnih prijetnji ili prijetnji protiv škola zapravo primili, a kamoli vidjeli.

Izvještaji o raspravama na TikToku možda nastaju sami od sebe. Video sadržaji koji se objavljuju na TikToku upozoravaju ostale da ne idu u školu jer će biti pucnjave i bombi potakli su hrpu drugih klinaca da rade slične videe, pa na kraju imamo situaciju gdje škole dižu paniku jer je TikTok preplavljen upozorenjima o bombaškim napadima.

Nakon što su škole počele odgađati nastavu, TikTokom se počeo širiti drugi val objava u kojima se govori o tome da je tu riječ o lažnim prijetnjama te da nema razloga za paniku.

Što je najbolje od svega, TikTok nije prepoznao niti jedan video u kojem se spominju prijetnje.

“Nismo pronašli nikakve dokaze o tim prijetnjama niti njihovom širenju TikTokom”, kažu iz ByteDancea.

TikTok kaže da unatoč svemu surađuje sa policijom kako bi prijetnje sagledao “jako ozbiljno”.

Jedna škola u Little Fallsu u Minnesoti je tako otkazala nastavu nakon što im je državni Odjel za javnu sigurnost javio o “trendu koji se pojavljuje na TikToku i koji cilja 17. decembra kao dan prijetnji bombaškim napadima u školama”. Prema objavi na službenoj stranici škole, policija je zaključila da je objava na TikToku ‘bila specifično identificirana u TikTok objavi vezanoj uz prijetnju za razliku od ostalih škola gdje niko nije spominjao ništa specifično.

Okružna policija, doduše, nije objavila da je vidjela bilo kakvu objavu na TikToku.

Jedna policijska postaja, ona u Gilroyu, opisala je prijeteću objavu na TikToku napisavši da se u njoj mogu vidjeti brojevi vezani uz lokalnu srednju školu u kojoj se kasnije zbog toga otkazala nastava. Policija je nakon toga zaključila da se radi o nekoj skroz drugoj školi u Los Angelesu. Policija je identificirala pošiljatelja i kasnije zaključila da ‘prijetnja nije opravdana’.

Drugim riječima, postoji šansa da se sve svelo na termin rekla-kazala te se s vremenom pretvorilo u masovnu histeriju bez realnog uzroka, piše Verge.